No fa gaires dies vaig parlar a una persona dels vins d’Alella. Em va dir que no coneixia aquesta classe de vins. Sorprès per l’ús de la paraula classe, vaig estirar una mica el fil i em va dir que li agradaven especialment els Rioja. No va caldre gaire més estona de conversa per concloure que, per a aquella persona, Rioja o Alella eren paraules que definien un tipus de vi i no un origen. Aquest episodi corrobora que un percentatge de la població consumidora de vi (no sé quin percentatge, però no és baix) no sap què beu i, probablement, ni tan sols té interès a entendre-ho.

Tot això ho explico perquè sempre defenso que beure escumós amb consciència, a casa nostra, s’ha convertit en una tasca feixuga. Si tries un DO Cava, l’etiqueta et dirà si és català, de quina zona és, si el raïm és ecològic, si tot el raïm prové de les vinyes del productor, quants mesos d’envelliment té… Això sí, cal que hagis fet abans un màster que et permeti desxifrar tota aquesta informació.
També pots triar un Corpinnat, que és com una DO, però que no és una DO. Pots triar escumosos de les diferents denominacions d’origen: si és de la DO Penedès es dirà Clàssic Penedès. I no serà Cava ni Corpinnat. Però pot ser un DO Pla de Bages, un DO Empordà, un DO Alella… I a l’etiqueta, hi dirà escumós. “Vi escumós vol dir menys qualitat que Cava, no?”, pensen encara molts. I després també en pots trobar que van tapats amb xapa i que, segurament, no duen el distintiu que en certifiqui l’origen. A l’etiqueta, molt probablement, hi apareixerà la paraula ancestral. “Però què coi és un ancestral? Si jo només volia un vi amb bombolles, que faci festa!”

Doncs avui us presentem sis escumosos d’Alella per celebrar les festes amb alegria sense aturar-se a pensar si són de mètode tradicional o ancestral, si són DO Cava, DO Alella o sense DO.
- Aus Capsigrany. Rosat delicat i deliciós del Celler de les Aus, el celler de vins naturals d’Alta Alella. Elaborat amb una varietat molt minoritària, però molt pròpia de la DO Alella, la pansa rosada. PVP: 22,50 €
- Mayla. Més rosat i més festiu, elaborat amb garnatxa negra pel Celler Marfil. L’escumós d’aquest tipus que fa més temps que s’elabora a la DO Alella, molts el consideren el producte ideal perquè els joves entrin en el món del vi. PVP: 11,50 €
- So de Masia Can Roda Brut Nature. Hi mana la pansa blanca, però porta un 15% de moscatell de gra petit que hi dona un puntet d’alegria i el converteix en un vi fàcil i agradable per a tots els públics. PVP: 10 €

- Bouquet d’Alella Plaer Escumós. Quins genis del màrqueting, aquells que li van posar el nom. No podia ser més encertat! Tot just acaba de sortir-ne a la venda la nova anyada, la 2021, i està fet amb 50% pansa i 50% chardonnay. PVP: 15,50 €
- Parxet 1920. Un vi de l’anyada 2013 (alerta, té deu anys!) que rememora el naixement de les caves Parxet a Tiana l’any 1920. 100% pansa blanca, 100% maridable amb qualsevol plat que hi posis. Una meravella! PVP: 35 €
- Roura Brut Nature Taronja. El vi amb bombolles amb la millor relació qualitat-preu d’aquesta llista. Ben fet, bo, fàcil i amb un preu més que competitiu. PVP: 6,60 €.
Bones festes!