VadeVi
Els petits d’Alella es fan lloc amb projectes personals i vins exclusius

La DO Alella és la més petita del país. Tan petita, que disposa només de dues-centes i escaig hectàrees de vinya repartides entre 31 municipis. Algun celler mitjà del Penedès pot gestionar de seguida 200 hectàrees, de manera que els que aquí considerem grans…, continuen essent projectes molt petits.

Quatre perfils diferenciats

En tot cas, podríem dir que el territori DO Alella té quatre perfils de productors ben diferenciats. Els set cellers que configuren la DO: Alta Alella, Bouquet d’Alella, Can Matons, Can Roda, Celler Marfil, Quim Batlle i Roura. Els elaboradors sense celler que fa anys que es fan elaborar el vi i que han aconseguit esdevenir referents dins la DO: Testuan, Masia Coll de Canyet, In Vita. Els cellers que elaboren sense DO: Oriol Artigas i Talcomraja, exponents del vi de mínima intervenció i, més recentment, Vallalta Vinícola, a Sant Cebrià de Vallalta, que encara no posa el segell de la DO Alella, però està previst que ho faci aviat.

I després hi ha un bon nombre de petits projectes, cadascun d’ells ben diferents, que són encara més petits i que doten aquest territori d’una gran riquesa i varietat. Projectes d’alguns centenars o pocs milers d’ampolles, però que també han sabut fer-se un lloc a les lleixes de les vinateries.

Imatge de la Vinya Sabater | Foto: Ò.P.

La Vinya d’en Sabater és una vinya experimental vinculada a l’Escola de Restauració i el Campus d’Alimentació que la UB té a Torribera, a Santa Coloma de Gramenet. Ja fa alguns anys que s’hi elaboren vins que, de moment, mai no s’han posat a la venda: tenen finalitats formatives i de promoció del patrimoni vinícola històric de la ciutat.

El viticultor Albert Federico elabora vins blancs i negres amb raïms de les diverses vinyes que gestiona a tot el territori. Finança una part del seu projecte amb l’ajuda d’un Verkami anual que implica els mecenes en el procés d’elaboració d’un vi.

Els germans Oriol i Albert Biosca són al darrere de l’Artesà del Temps. Elaboren dos vins amb DO Alella que porten per nom les Campanes de Lima: un pansa blanca jove i un pansa garnatxa criat amb fusta.

La jove Leles Galan elabora a Sant Mateu (Premià de Dalt), al costat mateix de la vinya que gestiona, uns quants vins sense sulfits afegits. Té especial predilecció pels ancestrals i ja és popular entre el sector dels vins més punkies. La seva marca és Terra Buxena.

El reconegut sommelier Xavi Nolla elabora a Can Roda un dels seus Vins de la Memòria, el Badiu, amb raïm de Canyet (Badalona). En fa uns pocs centenars d’ampolles, que són una autèntica joia. 

Vinyes recuperades a Sant Jeroni de la Murtra, Badalona | Foto: Vall de Betlem

I la cooperativa la Sargantana ha recuperat la vinya a la vall de Betlem, al voltant del monestir de Sant Jeroni de la Murtra, a Badalona. Després d’algunes veremes fallides, enguany els senglars (amb l’ajuda d’unes tanques) els han permès collir el raïm amb què elaboraran els primers vins.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa