Són atractius a la vista, frescos i refrescants, divertits i entremaliats, diferents i trencadors, apassionen o generen odi, però sempre capaços d’omplir de joia tota mena de moments, assaborint-los tots sols o acompanyant bones menges. Són els vins brisats de darrera generació. Encara que comparteixen certs tres essencials amb els vins brisats més tradicionals, ara són més amables i capaços de seduir més paladars.

Són uns vins idonis per carregar-los a la nevera portàtil, a la camper o a la caravana i deixar que els seus colors ataronjats omplin de color les nostres copes en els àpats estiuencs, tan si els fem en la taula d’un restaurant, d’una guingueta, d’un càmping o d’una àrea de descans d’alguna carretera. El seu caràcter rústic i la seva textura són atributs que els capaciten per acompanyar molts més àpats i productes dels que us pugueu imaginar. Són vins tan plens de matisos aromàtics que qualsevol nota de tast mai reflectirà tota la seva complexitat. El millor es tastar-los i deixar-se emportar per les seves aromes i el seu sabor.

N’hem triat sis, però n’hi ha força més.

La Peona, de Montrubí

El celler Montrubí, situat al nucli de l’Avellà, una zona muntanyosa del nord de la comarca de l’Alt Penedès, pertanyent al terme municipal de Font Rubí elabora La Peona, un vi brisat elaborat amb un cupatge format per un 70% de xarel·lo blanc i el 30% restant és una barreja de xarel·lo i xarel·lo vermell de la collita 2019 i xarel·lo vermell de la collita 2020. La verema és manual i es fa una maceració amb pells i fermentació en acer inoxidable. Separació de les pells i criança de tres mesos en dipòsits de formigó. S’embotella sense aclarir, sense filtrar i sense sulfits afegits.

Azimut de Suriol

A l’històric, polifacètic i sempre sorprenent celler Suriol, situat al barri de Can Grabuac al terme municipal de Font-Rubí, a la comarca de l’Alt Penedès, elaboren l’Azimut Brisat, un singular vi elaborat amb les varietats parellada, sumoll blanc, garnatxa blanca i moscatell provinents de diferents zones del Penedès. Maceració amb les pells, fermentació i criança de 3 mesos en cups de formigó. No es filtra.

N’hi ha poc, de Blancher

Els germans Carbó, les ànimes de les caves Blancher de Sant Sadurní, estan demostrant que el seu talent va molt més enllà de l’elaboració de bons vins escumosos i entre les seves darreres novetats trobem el N’Hi Ha Poc, un vi brisat elaborat amb raïms de la varietat xarel·lo provinents de la finca de Les Guixeres, al sud del terme municipal de Vilobí del Penedès. Verema manual. Fermentació amb les pells i les llavors en dipòsit d’acer inoxidable durant 10 dies. Sense sulfits afegits.

La Bufarella de La Salada

Si hi ha un celler que ha contribuït a popularitzar i guanyar adeptes pels vins de tendència de mínima intervenció, aquest és el celler La Salada. La Bufarella és el seu vi brisat. Elaborat amb xarel.lo de vinya vella que veremen manualment, desrapen i fermenten amb les pells, amb les que romandran durant 7 mesos en dipòsits d’inox. 

Les Alifares, de Frisach

El celler Frisach de Corbera d’Ebre, a la Terra Alta, ja ens van demostrar la seva aposta pels vins blancs brisats amb La Foradada, una icona de la recuperació dels vins brisats a casa nostra. I segueixen creient amb aquesta mena de vins, per això han afegit a la seva col·lecció Les Alifares de Frisach, Temps i Pells, un vi elaborat amb vernatxa gris de la finca La Serra plantada sobre terrer de panal, que deixen macerar i fermentar amb les seves pells durant dues setmanes.

La Cascarella d’Esteve i Gibert

De la inquietud del celler Esteve i Gibert Viticultors n’ha sortit La Cascarella, un vi concebut per la Laura Esteve i elaborat amb xarel.lo de vinya vella procedent de Sant Pau d’Ordal, del qual n’han fet molt poquetes ampolles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa