A mitjans de 2023, el sommelier Ferran Centelles participava a Gandesa en una jornada professional organitzada per Caixa Bank en la qual va dir als cellers terraltins que havien d’explicar millors els seus vins al món per guanyar valor, preu i reconeixement i els va animar a fer vins magnífics a preus elevats.
D’aquesta jornada en va sortir, ja a finals d’any, un tast a cegues de garnatxes blanques a la seu de la DO Terra Alta, que va donar lloc a un article que es va publicar aquest mes de febrer al lloc web de Jancis Robinson. El títol ja avançava contingut: Terra Alta: els vins amb millor relació qualitat-preu de Catalunya.
De seguida detallem quins han estat els productes que més han agradat el sommelier, però abans, un paunt: l’article recull una afirmació molt estesa però errònia, que la tercera part de la garnatxa blanca plantada en el món està a la Terra Alta. Doncs bé, en aquesta comarca hi ha 1.629 hectàrees de garnatxa blanca, a Catalunya 2.254, a l’Estat espanyol 3.437, a França 5.896, a Sud-àfrica i als EUA, 100; també n’hi ha en poca quantitat a l’Argentina, Bulgària, Croàcia, Grècia i Xipre. Si acceptem que hi pot haver 9.600 ha plantades a escala mundial, tot plegat representaria un percentatge del 17%, és a dir una sisena part del total.

Vins excepcionals de garnatxa blanca
En l’article destaca que els vins de garnatxa blanca són “excepcionals” i es poden aconseguir per “preus excepcionals”. Després de puntuar tots els vins, amb valors que van des del 14,5 al 18, inclou un llistat de nou vins amb una bona relació qualitat-preu i cinc vins amb molt bona relació qualitat-preu. Els vins no sobrepassen els 13,5 € de compra i tenen una valoració mínima de 16 punts.
En total, va tastar 55 vins de 28 cellers, un d’ells fora de la Denominació d’Origen, i aquesta és la puntuació atorgada a aquells que va considerar els millors vins:

Els dos primers van obtenir la màxima puntuació, 18 punts, “cosa molt rara en les meves notes“, diu Ferran Centelles en l’article.
I seguien dotze vins amb 17 punts:


