VadeVi
El vi enllaunat: la nova revolució que sacsejarà el sector vitivinícola

El projecte de CAN-VI, comença després que Jordi Soler llegís un article sobre les deu tendències del món del vi. Entre elles hi havia el canvi de representació i embotellat del producte, una moda que s’estava materialitzant als mercats estrangers en forma de vi enllaunat. Arran d’aquesta lectura, Soler contacta amb la Cristina Vaqué, excompanya de feina en el sector vinícola, per comentar-li la idea i motivar-la a començar el projecte conjunt. Ambdós inicien el que avui és un projecte d’èxit de la mà d’un tercer soci, l’enòleg Jordi Llorenç.

“Vam començar amb un vi blanc”, explica Soler, qui afegeix que “era una aposta arriscada, però ens va semblar que podia encaixar en una nova manera de consumir vi, especialment per a un públic jove i dinàmic”. El celler, dedicat exclusivament a la producció de vins enllaunats i de mínima intervenció, exporta aproximadament el 95% de la seva producció. El 5% restant per ara, només es pot trobar a la província de Barcelona, tot i que Soler lamenta que al mercat nacional falta molta feina pedagògica per facilitar el consum del vi enllaunat, potser en moments que no estem tan acostumats. A l’estranger es troben que aquesta feina pedagògica, ja està feta i ja hi ha un cert consum d’aquest producte. “Als Estats Units, per exemple, el nostre vi s’està començant a fer un lloc entre els consumidors que busquen productes naturals i innovadors”, comenta Soler.

La filosofia del celler es basa en el respecte per la vinya i en la intervenció mínima durant el procés d’elaboració. “Fem fermentacions espontànies i criances en àmfores”, afegeix un dels creadors del projecte. Aquest mètode, cada cop més valorat en l’àmbit del vi natural, permet expressar el caràcter del raïm amb el mínim de manipulació possible. La idea de comercialitzar el vi en aquest format respon tant a una tendència de mercat com a una necessitat de facilitar el consum. “Imaginem un futur on anar a fer un vi sigui tan senzill com demanar una cervesa en un bar. La llauna ho permet: és fàcil d’emmagatzemar, refredar i servir”, apunta Soler.

Vins enllaunats de CAN-VI / Cedida
Vins enllaunats de CAN-VI / Cedida

Actualment, CAN-VI elabora unes 40.000 ampolles entre les seves cinc referències. Van començar amb un vi blanc, van continuar amb un vi negre i un rosat, per acabar elaborant un parell d’ancestrals, que confessa Soler, que en són en els quals més problemes van tenir a l’hora d’enllaunar, ja que els hi va costar molt trobar la bombolla perfecta per suportar dins de la llauna.

Una imatge atractiva i moderna

Un altre aspecte fonamental del vi enllaunat és el seu disseny. “Per tenir èxit, el packaging ha de ser atractiu i cridaner”, explica Soler. “Ens va costar arribar a un disseny que transmetés la nostra filosofia, però estem molt contents amb el resultat”, afegeix.

També hi ha un component ecològic que cada cop més consumidors tenen en compte. “El reciclatge de llaunes és molt més eficient que el del vidre. A més, el pes més lleuger de les llaunes redueix la petjada de carboni en el transport”, explica Jordi. Així, el vi enllaunat no només representa una alternativa moderna i convenient, sinó també una opció més sostenible per al futur del sector vinícola.

Aquesta aposta per la innovació i la qualitat ha fet que el projecte de Jordi Soler, Cristina Vaqué i Jordi Llorenç, sigui una referència en el sector del vi natural i sostenible. “El futur del vi enllaunat a Catalunya és incert, però estem convençuts que hi ha un mercat potencial per explorar”, conclou Soler. Amb la seva proposta, aquest celler està redefinint la manera com consumim el vi, fent-lo més accessible sense renunciar a la qualitat i el respecte per la tradició vinícola.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa