VadeVi
El 3,5% del vi mundial s’elabora seguint criteris sostenibles

El canvi climàtic és una realitat que ha afectat la producció de bona part del sector primari mundial. El vi no n’és l’excepció i les tècniques respectuoses amb el medi ambient s’han convertit en l’única sortida a llarg termini per a molts. Tot i que encara bona part de les empreses vitivinícoles a escala internacional no segueixen criteris completament sostenibles a l’hora de produir, distribuir i vendre, la realitat és que cada vegada són més les que volen -i poden- fer l’esforç. Actualment, l’últim informe de l’organització International Wineries for Climate Action (IWCA) assegura que el 3,5% del vi mundial s’elabora seguint criteris sostenibles, tota una fita que l’organització afirma ser la punta de llança d’un canvi de tendència real: “L’acció climàtica ja no és una tendència passatgera, sinó un canvi estructural a la indústria”, confirma Charlotte Hey, directora executiva d’IWCA.

L’organització calcula els percentatges tenint en compte els seus associats. En total, 173 cellers de 14 països i 6 continents formen part d’aquesta entitat que vetlla per les bones praxis en termes de producció i també funcionament intern dels cellers. Entre les conclusions de l’informe no només hi ha el percentatge d’afiliats, sinó que també es destaca que molts cellers estan compromesos amb la reducció de la seva petjada de carboni. A més, l’estudi també afirma que molts d’ells han vist els efectes positius que té una gestió més sostenible a l’hora de fer front als efectes del canvi climàtic, com són l’augment de les temperatures o els fenòmens meteorològics extrems. Segons l’IWCA, “invertir en tecnologies baixes en l’ús de carboni i optimitzar l’energia, així com revisar les cadenes de subministrament permet reduir despeses operatives i millorar l’eficàcia”, remarca Katie Jackson, presidenta i cofundadora d’IWCA.

Paisatge de vinya de Catalunya

Torres i Herència Altés, les dues catalanes

Família Torres i Herència Altés són els dos cellers catalans que han apostat per formar part d’aquesta organització. En concret, això no vol dir que siguin les úniques empreses vitivinícoles compromeses de Catalunya amb els criteris sostenibles, però sí les que han decidit formar part d’aquesta entitat internacional. Una decisió que des de l’IWCA asseguren que ha de ser una reacció en cadena, ja que conviden els cellers a participar per trobar solucions innovadores per combatre el canvi climàtic. “L’organització està oberta a qualsevol empresa vitivinícola implicada en el procés productiu, des dels cultius fins a l’embotellament, que vulgui prendre mesures estratègiques per accelerar la reducció d’emissions”, reconeixen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa