VadeVi
Vilafranca del Penedès, una ciutat referent en enoturisme
  • CA

L’enoturisme cada vegada és una pota més important del finançament dels cellers i empreses vitivinícoles. És per això que Vilafranca del Penedès ha presentat aquest dimarts a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, la primera edició del Mes de l’Enoturisme. Aquesta proposta vol situar la ciutat al nivell de les grans destinacions enoturístiques internacionals, amb activitats i esdeveniments que facin valdre el poder de saber explicar les històries del sector al públic. Segons han explicat des de l’Ajuntament, l’objectiu és reforçar el posicionament de Vilafranca com a capital del vi, aprofitant la riquesa vitivinícola, cultural i turística del territori i oferint activitats durant tot el mes de novembre.

“Vilafranca té l’oportunitat i la responsabilitat de projectar-se com a destinació enoturística de primer nivell”, ha explicat la regidora de Turisme, Gemma Romeu, que estava acompanyada a la roda de premsa pel director del Vinseum, Xavier Fornos, i el director de l’Escola d’Enoturisme, Gerard Domingo. A escala internacional, ciutats com Yantai (Xina), Bordeus (França) o regions com Napa Valley (EUA), la Toscana (Itàlia) o Marlborough (Nova Zelanda) són exemples de com l’enoturisme pot transformar i dinamitzar un territori, combinant vinya, cultura i paisatge. “Aquestes experiències internacionals ens demostren que l’enoturisme no és només una activitat cultural o de lleure, sinó un eix estratègic de desenvolupament econòmic i social”, ha assegurat la regidora qui ha afegit que “Vilafranca vol seguir aquest camí des de la seva pròpia identitat i tradició, amb una aposta com a ciutat que ja va iniciar fa més de 25 anys”

La ciutat encara no ha arribat al nivell de les ciutats expertes, però té totes les qualitats per fer-ho, ja que no només és una de les ciutats d’història vitivinícola de Catalunya, sinó que també té el Vinseum i l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, espais únics del país que ajuden a promoure i formar en el sector vitivinícola. Amb aquesta iniciativa, doncs, Vilafranca vol incrementar l’aposta que s’ha fet per l’enoturisme, ampliant les accions de commemoració del Dia Mundial de l’Enoturisme i fent un pas endavant amb un mes sencer dedicat al sector.

Xavier Fornos, director del Vinseum, ha destacat el Most Festival i la Fira del Vi Novell -dues de les activitats d’aquesta iniciativa- com “dos exemples de com cultura i vi poden anar de la mà”. D’aquesta manera, Fornos ha descrit el Mes de l’Enoturisme com una manera d’obrir “encara més les portes del museu a la ciutadania i als visitants, i demostrar que el vi és cultura viva”. Per la seva banda, Gerard Domingo, director de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, ha subratllat que l’escola celebra enguany el seu desè aniversari, i fer-ho en el marc del Mes de l’Enoturisme “dona l’oportunitat de mostrar el paper formatiu i professionalitzador que juguem en el sector. És un moment clau per visibilitzar que l’enoturisme també és futur i talent”.

Un programa per al gaudi de tothom

El Mes de l’Enoturisme inclou un programa divers que combina tastos, jornades, esdeveniments culturals i actes institucionals:

•    Tastos professionals i populars: sessions adreçades a professionals del sector, així com propostes per al públic general, amb la participació de cellers locals i de la DO Penedès.
•    Jornades i simposis: entre les quals destaquen les I Jornades d’Enoturisme i Sostenibilitat, i el Simposi d’Agricultura Ecològica impulsat per la Generalitat de Catalunya.
•    Esdeveniments culturals: el Most Festival i la Fira del Vi Novell al Vinseum, que combinen cinema, cultura i divulgació del vi.
•    Celebracions institucionals: els 10 anys de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya i el lliurament dels Premis Vinari d’Enoturisme.
•    Experiències de tast i divulgació: amb propostes obertes a la ciutadania i als visitants en diferents espais de Vilafranca.

Aquestes activitats han estat possibles gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament, el Vinseum, l’Escola d’Enoturisme, la DO Penedès, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, i nombroses entitats i empreses locals.

El programa d’activitats estarà actualitzant-se amb novetats al web de l’esdeveniment mesenoturisme.vilafranca.cat.

Més notícies
Notícia: Llista | Aquests són els premiats de la Guia de Vins de Catalunya 2026
Comparteix
A l'edició d'enguany s'ha presentat 1.009 referències d'uns 177 cellers diferents d'arreu del territori català
Notícia: Rubí es consolida com la capital del vi català amb la 13a edició de la Fira del Vi
Comparteix
La ciutat acollirà del 24 al 26 d’octubre una nova edició de la fira, que combina tastos, música i gastronomia local, precedida per la Setmana del Vi amb activitats culturals i divulgatives
Notícia: Els Premis Vinari arriben per tots els mitjans
Comparteix
Les grans capçaleres nacionals i comarcals es fan ressò d'un esdeveniment que va aplegar 73.000 espectadors en directe per la televisió pública
Notícia: Mas Bertran i AT Roca són els nous cellers que s’uneixen a Corpinnat
Comparteix
La marca col·lectiva europea suma ja 19 cellers del Penedès

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa