VadeVi
Cinc vins amb caràcter que mariden amb els dies de fred
  • CA

Aquest any sembla que l’hivern vol exercir d’hivern i el fred és el protagonista de molts dels nostres dies. Quan fa fred, recollir-nos a casa o en un espai confortable, ben acompanyats i assaborir una bona copa de vi és un dels millors plans que es poden fer. Aquests moments de pausa i relax conviden a beure vins més complexos, d’aquells que demanen que els dediquem un pèl d’atenció por poder-los gaudir amb plenitud. 

Vinyes d’Olivardots VdO 6.18 2018

Per començar us proposo un vi blanc molt especial, el Vinyes d’Olivardots VdO 6.18. Aquest vi elaborat per la Carme Casacuberta i la Carlota Pena, ànimes del celler Vinyes d’Olivardors de Capmany (DO Empordà), és un monovarietal de carinyena blanca, una varietat molt singular i autòctona de l’Empordà, elaborat amb raïms de vinyes centenàries plantades en un sòl de còdols, llims i sorra. Menystinguda durant molts anys, la carinyena blanca és una varietat que quan se l’entén i se la sap interpretar és capaç de donar uns vins amb una personalitat única. Aquest vi se li ha donat una criança en contacte amb les seves mares durant 8 mesos en tines d’acer inoxidable.

Més enllà de les seves capacitats com a vi gastronòmic, és un vi per assaborir-lo lentament, glopet a glopet, per poder copsar les seves subtileses, que són moltes. Cal beure’l fresc, però no fred, uns 8-10ºC serà una temperatura idònia i sobretot amb una bona copa, de gran volum, que li permeti expressar-se amb tota la seva plenitud.

Dido, la solució rosa 2019

Podria semblar que proposar un vi rosat per una situació de llar de foc, manta, sofà i conversa no podria ser la recomanació més idònia, però cal eliminar certs estereotips del nostre pensament, sobretot quan tenim davant vins rosats com el Dido Rosat. Aquest vi elaborat per la Sara Pérez i el René Barbier al seu celler Venus La Universal de Falset (DO Montsant), és un rosat dissenyat a consciència per esdevenir un vi diferent, que sense perdre la seva essència mediterrània, tingui estructura i complexitat i com diuen el seus autors “segueix la tendència dels grans rosats del món”.

El seu cupatge ja explica moltes coses, el 50% és garnatxa negra, el 20% macabeu, 15% ull de llebre, 10% de carinyena, 2,5% de garnatxa blanca i 2,5% de garnatxa gris. L’elaboració ho acaba de dir tot. Premsen totes les varietats a la vegada i deixen que fermentin lentament, durant 6 mesos en botes velles, de més de 10 anys. Posteriorment reposa durant 7-8 mesos en aquestes botes i passat aquest temps es traspassa a un foudre de 4.500 litres de més de 50 anys durant 10 mesos més.

Finca Viladellops Turó de les Abelles 2018

Arribats al capítol de vins negres, hi ha moltíssims candidats que ens acompanyarien perfectament en aquests dies gèlids. Estic segur que en el pensament de molts, quan es tracta de considerar vins negres, el Penedès no és la seva primera opció, però us puc ben assegurar que en aquesta denominació s’elaboren negres de traca i mocador, ideals per la situació on estem immersos en aquest article. Qui em negarà que el Finca Viladellops Turó de les Abelles no és un vi sensacional per assaborir-lo lentament, gaudint de la finesa d’una garnatxa plantada el 1989 en una finca en ple massís del Garraf, de terrer calcari, plena de fòssils marins. Un cupatge amb un petit percentatge de syrah i 12 mesos de criança en botes de roure francès completen el seu procés d’elaboració.

Sedueix per les seves aromes de fruites negres madures, molt ben acompanyades de les notes que li aporta el seu pas per bota i pels matisos que li atorga el caràcter calcari del seu terrer, artífexs de la seva sublim acidesa.

Descregut Memòria Reserva Corpinnat 2015

Si sou de bombolles, ens cal triar-ne unes de caràcter profund, on el carbònic tingui molt poc o gens protagonisme i les notes de complexitat, provinents d’una llarga criança en ampolla amb les seves mares, siguin les autèntiques reines de la festa. És un moment idoni per obrir una d’aquelles ampolles que guardem pels moment especials. Però si no en teniu cap a casa i pensant que estem en temps de la costa de gener, la meva recomanació és el Descregut Memòria Reserva 2015 del celler Can Descregut (Corpinnat), un dels escumosos de llarga criança que té una millor relació qualitat preu. La seva criança, ara mateix, passa dels seixanta mesos i el seu preu ronda els 18 euros. Elaborat amb un cupatge format per un 60% Xarel.lo i 40% Macabeu que procedeixen de dues finques de més de 40 anys, la “Pupurri” i la “Socarrada” situades al Paratge de la Pineda a Vilobí del Penedès.

Sol i Serena Garnatxa d’Empordà Solera 1931

I acabarem la recomanació de vins per dies freds, amb un vi dolç de solera. Els vins dolços de solera, més enllà d’acompanyar de manera perfecte moltes postres, són vins de sobretaula, de conversa, de tertúlia. Hi ha qui els prefereix a brandis, conyacs i armanyacs. Sortosament a Catalunya tenim extraordinaris vins dolços de solera, tan dolços com secs. La meva tria és el Sol i Serena Garnatxa d’Empordà Solera 1931 del Celler Cooperatiu d’Espolla, que té un preu de 22,74 euros, l’ampolla de 0,5 l.

Elaborat amb lledoner blanc i lledoner roig, aquest vi va ser seleccionar d’una de les bótes més velles que formen part de les Soleres de Garnatxa d’Espolla i es va mantenir durant més d’un any a les finestres de la façana del celler en recipients de vidre de poca capacitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa