Hem repetit desenes de vegades que la DO Alella és la més antiga i la més petita de les denominacions d’origen catalanes. Com de petita és? Doncs, segons dades oficials del Consell Regulador, hi ha inscrites menys de 200 ha de vinya. Ara, fent un cop d’ull al Registre Vitícola de Catalunya trobem una dada curiosa. El territori DO Alella (format per 31 municipis de les comarques del Maresme, el Vallès Oriental i el Barcelonès), compta amb 295 ha de vinya. I podem afirmar que n’hi ha alguna més que existeix i no està registrada enlloc. És a dir, que hi ha un centenar d’hectàrees de vinya que són al territori, però no estan registrades a la DO Alella. Algunes formen part de la DO Cava, unes altres de la DO Catalunya i algunes no estan inscrites a cap DO.
Descobrim-ne algunes curiositats:
Dels 31 municipis, n’hi ha quatre sense vinya: Calella, Òrrius, Premià de Mar i Sant Pol de Mar.
La vinya més gran és la de Valldoriolf, a la Roca del Vallès, amb una extensió de 6,4 ha, totes de pansa blanca.

El municipi amb més vinya de tot el territori DO és Alella, amb 89 ha. El segueixen la Roca del Vallès (40 ha), Tiana (32 ha), Teià (26 ha), Sant Fost de Campsentelles (23 ha), Montornès del Vallès (19 ha) i Santa Maria de Martorelles (18 ha).
El 55% de la vinya plantada a la zona és de pansa blanca. La segona varietat amb més presència al territori és la garnatxa negra (que representa un 9% del total). El Consell Regulador de la DO Alella té acceptades 22 varietats, però al territori n’hi ha unes quantes més.
El 71% de la vinya d’Alella és de varietats blanques. El 29% restant són ceps de varietats de raïm negres.






