Les vinyes es poden utilitzar com a tallafocs natural. En molts casos, aquests cultius acaben sent de molt ajut en els incendis i fins i tot poden arribar a salvar de la devastació absoluta els boscos dels voltants de les produccions. És per això que l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) ha donat llum verda aquest juliol a la creació de les marques Fire Wine Resilient Landscape© i Fire Product Resilient Landscape© per certificar els cellers i els productors agraris de la UE compromesos amb la gestió de les seves finques per a la configuració d’uns territoris que contribueixen a la prevenció d’incendis forestals. Aquestes noves certificacions autoritzades per la UE arriben dos anys després de la presentació de la iniciativa Fire Wine i de la realització d’investigacions per arribar als requeriments de localització i gestió dels cultius per actuar com a tallafocs naturals i productius. 

La iniciativa, que neix a Catalunya amb vocació internacional, s’emmarca en el projecte FIRE-RES d’innovació tecnològica i solucions socio-ecològico-econòmiques per a uns territoris resilients a Europa, un dels projectes per la prevenció de grans incendis forestals promoguts per la Comissió Europea com a part de l’European Horizon 2020, coordinat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). Segons ha explicat l’entitat en un comunicat aquest dimecres, l’objectiu de les marques Fire Wine Resilient Landscape© i Fire Product Resilient Landscape©, registrades per tota la Unió Europea, és que el consumidor final conegui, a partir d’un segell distintiu, “el compromís dels productors adherits amb una millora de la gestió del territori per a la configuració de paisatges en mosaic millor preparats per prevenir la propagació de grans incendis forestals“.

Un foc al Priorat va afectar més d’un centenar d’hectàrees | ACN

Certificats europeus promocionats des de Catalunya

En concret, Fire Wine Resilient Landscape© és la marca adreçada a la cadena de valor del vi; i Fire Product Resilient Landscape© la marca adreçada a productes primaris com l’oli, els fruiters, la tòfona o les hortalisses, entre altres. A més, es preveu la possibilitat d’adhesió grupal a les marques, ja sigui via Denominacions d’Origen, agrupacions de viticultors i altres productors, territoris, etc. Per poder obtenir els segells distintius de les marques, les finques han de complir un seguit de requisits relacionats amb l’extensió dels camps cultivats, la seva situació estratègica per frenar la propagació del foc, que han de ser limítrofes amb les zones forestals, o bé intercalar-se entre les masses forestals i zones urbanes o infraestructures clau com vies de comunicació, torres elèctriques, instal·lacions de renovables, etc.

Aquestes noves certificacions no són el primer projecte que s’ha promocionat des de Catalunya per la prevenció d’incendis. En l’última dècada, experts internacionals han desenvolupat el concepte Fire-Smart Territory i ja havien proposat un etiquetatge Fire-Smart Product. De fet, ja existeix una primera marca a Catalunya en aquest sentit amb Ramats de Foc, liderada i gestionada per la Fundació Pau Costa per visibilitzar el rol de l’activitat ramadera en la reducció de combustible i, per tant, el risc d’incendis. També, a Extremadura el Proyecto Mosaico porta anys promocionant els tallafocs productius, amb marca distintiva per als productes resultants.

Més notícies
Notícia: La DO Conca de Barberà celebra una nova edició dels Premis Sigillum
Comparteix
El concurs reafirma la qualitat creixent dels vins de la comarca i l’aposta pel trepat com a varietat emblemàtica
Notícia: La DO Montsant espera arribar a la mitjana històrica de producció de raïm
Comparteix
El Consell Regulador porta ja registrats prop de 750.000 quilos veremats i preveu una producció final al voltant dels 7 milions de quilos
Notícia: La Verema del Cava celebra una dècada amb un mes d’experiències a la vinya
Comparteix
Del 6 al 28 de setembre, quinze cellers del Penedès i la Conca de Barberà obriran les portes per viure aquest festival enoturístic
Notícia: La DO Penedès critica l’exclusió dels vins dels aranzels reduïts de Trump
Comparteix
L'organització se suma a l'allau de queixes sobre les noves polítiques aranzelàries i les negociacions poc fructíferes de la Comissió Europea

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa