La formació, continuada o puntual, és bàsica per al creixement personal i permet molt sovint l’especialització de professionals en diversos àmbits. El sector del vi no n’és cap excepció, i és cert que cada cop hi ha més enòlegs o sommeliers titulats o gent que busca pràctiques professionals per aprendre millor l’ofici. EI món vitivinícola és tan ampli que dóna feina a molts tipus de perfils professionals i encara que es fomenti l’especialització, una visió global també ajuda a entendre millor el dia a dia d’una empresa.
La Wine Business School ofereix per segon any el Postgrau interuniversitari en Gestió d’Empreses vitivinícoles, una titulació que destaca per diversos elements, entre les quals, la seva transversalitat, ja que permet entendre la feina de viticultor, quin és el cicle anual de la vinya i com s’elabora el producte i, alhora, aprendre a gestionar una empresa que es dediqui a fer vi. Una altra de les característiques que el defineixen és que s’imparteix de forma coordinada entre dos universitats: la Rovira i Virgili de Tarragona i la de Vic.
L’objectiu, en tot cas, és comú: professionalitzar el sector, oferint una formació eminentment pràctica i centrada en la millora de la gestió empresarial: la internacionalització, la recerca de nous mercats i la innovació. En aquest sentit, la formació s’estructura en dos grans àrees: la de viticultura i enologia; i la de gestió d’empresa.
Pedro Cabanillas és enòleg i el coordinador de l’àrea de viticultura i enologia. “L’alumne que estudia aquest curs surt amb un coneixement i una àmplia perspectiva del sector. I ho creiem necessari perquè la major part dels estudiants que hem tingut fins ara desconeixien força els aspectes que s’escapen del seu dia a dia”.
“Donem a conèixer la planta, els cicles vegetatius, la plantació, el control i tractament de plagues… Parlem de vins ecològics, dels biodinàmics. I aportem coneixement profund sobre totes les etapes productives en l’elaboració del vi: vinificacions de blanc, negre, rosat, escumosos; processos de maceració carbònica…”. Teoria que, explica Cabanillas, es complementa sempre amb elements pràctics: “pensem que és un element clau poder tastar vins que exemplifiquen el que estem explicant, té un impacte més alt i s’entén tot molt millor”, diu el coordinador. I afegeix: “De fet, el curs està dotat d’un pressupost molt elevat per la compra de vins, perquè volem que l’alumne pugui tastar coses molt exclusives i especials”.
Aquesta àrea dedica algunes hores de formació a l’anàlisi sensorial (per entendre a apreciar tots els elements aromàtics i sensorials del producte), altres a cultura vitivinícola (història de la vinya i el vi; el vi i la salut; enoturisme) i altres elements com les visites a cellers o classes específiques complementàries, com per exemple, sessions dedicades a saber què són com s’elaboren els vins de Xerès, als dolços i licorosos i a conèixer vins del món.
Xavier Fumanal és el responsable del mòdul de gestió que s’imparteix des de la Universitat de Vic. Coincideix amb Cabanillas en el fet que es tracta d’un curs molt transversal que, a més, poden cursar tan els professionals del sector, a qui els pot aportar nova qualificació, com a persones que venen d’altres àmbits però que poden aconseguir les competències adients per a treballar en aquest sector.
“Sens dubte és una oferta única. D’una banda, per la col·laboració interuniversitària, de l’altra, perquè els continguts estan molt ben dirigits i impartits per professionals qualificats; perquè els alumnes poden estar en contacte directe amb els actors del sector i a més, té un preu molt competitiu i atractiu per tot el que s’ofereix”, explica Fumanal.
El coordinador explica que l’àrea que ell gestiona “toca totes les modalitats necessàries per a gestionar un negoci petit o gran de vi: parlem de la gestió de l’aprovisionament, de logística, d’habilitats directives, marketing i finances”.
“En la primera promoció hem tingut enòlegs, propietaris de vinyes, directius…, i el resultat ha estat molt bo. Ha estat una titulació excel·lent”, conclou.
Les inscripcions al Postgrau estan obertes fins a primers d’octubre i es poden formalitzar a través d’aquest enllaç.
Fitxa de la formació
- Dates: del 20/10/2017 al 31/10/2018 (classes presencials fins el 17/06/2018)
- Horari: divendres de 16h a 20:30h i dissabtes de 9h a 14h
- Ubicació: Seu de la Wine Business School: C/ Amàlia Soler, 29 de Vilafranca del Penedès.
- Impartició: Presencial
- Durada: 30 ECTS
Més informació, a la web del curs.