VadeVi
Formació DUAL en enoturisme, el sector opina
  • CA

L’enoturisme o el turisme del vi es va consolidant a Catalunya des de diversos nivells. S’incrementa l’oferta i el nombre de cellers que sumen aquesta part experiencial al seu treball a vinya i celler; i acompanyant el camí, hi ha una formació cada cop més especialitzada que dona eines i el coneixement necessari per les persones que esdevindran futurs professionals del sector.

L'Enològica de Vilafranca | Escola d'Enoturisme
L’Enològica de Vilafranca | Escola d’Enoturisme

Des de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya l’oferta formativa en aquest sentit està ben fonamentada. No són només els anys d’experiència que ho validen, sinó també la contínua revisió i actualització dels currículums i la tria de professorat que està en actiu i que disposa de les eines necessàries per oferir un contingut 100% ajustat a la realitat del sector. Per complementar-ho, s’està impartint en modalitat DUAL.

El CFGS de Guia, informació i assistència turística dona la titulació de Tècnic Superior en Turisme especialitzat en enoturisme i acompanya els alumnes en l’aprenentatge teòric i en una posterior aplicabilitat sobre el terreny. De fet, segons dades del propi centre, ha arribat un moment en què la demanda d’estudiants està superant l’oferta, senyal inequívoca que el sector necessita aquesta especialització.

Al celler Eudald Masana Noya s’ofereix un ampli ventall d’activitats enoturístiques | web

“L’enoturisme requereix una formació molt especialitzada, per això és molt positiva la tasca que està fent l’Escola perquè permet que les persones que s’hi formen obtinguin un grau de coneixement molt alt en un tema molt específic”, comenta Oriol Massana, d’Eudald Massana. “Específic i necessari en un territori vitivinícola com el nostre, el Penedès”, afegirà; De fet, la desena generació d’aquest celler considera que sumat al valor afegit que pot aportar una persona formada al sector, també hi ha un altre element important a destacar i és el fet que les futures generacions vegin futur en el territori i s’hi vulguin quedar. “Que hi hagi formació i empreses interessades en retenir el talent ajudarà a arrelar més les persones al territori”, apunta.

Bet Díaz directora del celler Carol Vallès coincideix amb l’Oriol en la importància de tenir “professionals qualificats en un territori eminentment vinculat al vi”. Comparteix la idea que hi ha demanda, i que no sempre és fàcil trobar les persones que puguin cobrir totes les necessitats d’una plaça dins el departament d’enoturisme. “És important crear una cartera de persones qualificades” que, a més a més, gràcies a aquest tipus de formació DUAL, “tindrà una imatge més real de com és i què necessita el sector”.

“La formació acadèmica per si sola no és prou completa, i amb la modalitat DUAL es facilita que l’alumne quedi totalment immers per la realitat de les empreses i hi pugui aplicar les eines que han après durant les classes teòriques”, conclourà Díaz.

L’enoturisme és una pràctica cada cop més apreciada pel client que visita cellers | cedida

A Cava Bertha son del parer que aquesta formació contribueix a enriquir el sector, ja que surten amb “coneixement, autonomia i motivació per acompanyar el creixement d’un sector que té molt de futur”, dirà Gemma Flaqué, co-propietària del celler penedesenc. De fet, i ara no parla com a empresa sinó com a estudiant perquè ella mateixa està fent la formació de sommelier en aquest centre, destaca també la xarxa d’empreses a les quals es pot optar per fer les pràctiques. “Són empreses que acompanyen i que ajuden els estudiants a convertir-se en grans experts en la matèria”, apunta.

“Al celler hem rebut visites d’estudiants, també els he dirigit algun tast de vins”, comparteix Marta Casas, de Parès Baltà. El que està clar, apunta, “és que els alumnes aprenen a peu de vinya el més essencial en vitivinicultura i, continua, és en visites així quan coneixen els factors que influeixen en el cercle de qualitat d’un vi i també com d’important és la comunicació, la venda i fer cultura de la marca i vins”.

Els estudiants que cursen una formació dual “tenen l’oportunitat d’assentar conceptes que després podran aplicar i també argumentar respostes coherents a qualsevol situació dins un celler”, conclou Casas.

Centre d'Interpretació de la Malvasia de Sitges
Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges | cedida

Des del Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges, la seva coordinadora Alba Gràcia va encara un pas més enllà i comparteix que ha estat precisament gràcies a un dels estudiants que tenien en pràctiques de l’Escola d’Enoturisme que van decidir activar aquesta branca del projecte. “En Sergi ens va obrir els ulls a la importància de l’enoturisme i ens va guiar els passos per incorporar-lo a l’oferta del Centre”, comenta. “Des de la rebuda del visitant fins que marxa, contribuint també a fidelitzar-lo perquè vulgui repetir”, afegirà.

“Necessitem aquesta il·lusió i les ganes que porten perquè no només hem rebut guies sinó també alumnes en pràctiques de sommelieria i en general ens aporten un alt valor afegit“, conclourà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa