VadeVi
Professionals i empreses d’enoturisme: com trobar el ‘match’ perfecte

En el camp acadèmic, es parla sovint del valor de la formació contínua; o de la cada vegada més variada i rica oferta entre el món dels cicles de formació professional; existeixen cursos d’especialització que renoven coneixement a un aprenentatge prèviament adquirit. El cert és que d’oferta formativa el ventall és ampli, el problema ve quan no tenim clar quina és l’opció a la qual volem dedicar el nostre temps a les aules. Sortosament, és cada cop més habitual trobar el perfil de les anomenades orientadores, és a dir, persones que escolten, avaluen i fan un guiatge cap a l’oferta que millor escaurà a cada estudiant; o estableixen sinergies amb les empreses per posar-les en contacte amb els professionals que millor encaixen en la seva demanda laboral.

El servei d’orientació al centre va dirigit a professionals, estudiants i empreses | Foto: Escola d’Enoturisme de Catalunya

Orientació a l’Escola d’Enoturisme

L’Escola d’Enoturisme de Catalunya ofereix aquest servei d’orientació des de l’any 2021 a proposta de l’equip directiu, tot seguint la línia de treball que va obrir el Consorci de la Formació Contínua de Catalunya. Tenien clar que era un servei necessari que aportava valor al seu currículum, i fins i tot van decidir contractar a una persona especialitzada en aquest àmbit per a liderar el projecte, que va ser la Laura Fontana.

L’orientadora atén Vadevi com si es tractés d’una sessió informativa més i comparteix de manera àgil quines són les principals funcions del seu departament. “Oferim de forma gratuïta una orientació professional adaptada a les necessitats que el mercat laboral necessita”, diu a tall introductori; i continua explicant que tot plegat requereix un profund coneixement del sector, el del turisme del vi, per poder oferir una orientació ajustada a partir de les necessitats reals del mercat.

Fontana continua responent a la pregunta “com enfoqueu l’orientació?”, a través del detall d’una sèrie de conceptes que formen part del seu treball diari. Introdueix, d’entrada, la borsa de treball, i continua amb l’acreditació de competències, la millora i recerca de feina per a persones que estan en actiu o en situació d’atur; i parla de les prospeccions d’empresa i dels serveis de pràctiques.

“L’enoturisme té alta demanda d’especialistes”

Un dels serveis que més hores ha ocupat la Laura és el d‘acreditació de competències. “Potser perquè és la més quantificable”, compartirà; com ho és també la gestió i els resultats d’una borsa de treball, on es pengen ofertes de feina que permeten fer match entre empreses i persones que estan interessades a iniciar-se o continuar ampliant experiència en aquest sector.

L’enoturisme té actualment una alta demanda, i ens trobem que no sempre és fàcil trobar l’encaix amb qui en busca feina”, explica l’orientadora. “Pels horaris, explica, o per la necessitat d’instal·lar-se en zones que no estiguin massa prop del municipi d’origen del futur treballador”. “Els anys d’experiència, afegirà, ens estan ajudant a perfilar aquestes casuístiques, perquè hi ha estudiants que si poden complir amb certs requisits de treballar els caps de setmana i això també pot ajudar a cobrir places que a la llarga poden convertir-se en una feina fixa”.

Les pràctiques professionals són també un dels centres d’atenció d’aquest servei. S’orienta a cada estudiant cap al perfil on millor pot encaixar, i no només això, sinó on també pot acabar treballant. A més a més, afegeix, “la pràctica professional garanteix unes competències i coneixements que després es podran reconèixer i fins i tot convalidar de manera parcial o amb una titulació completa“.

Procediment per informar-se o inscriure’s al servei d’orientació

Les persones, empreses o entitats que estiguin interessades en aquest servei poden posar-se en contacte amb l’Escola a través dels canals habituals (telèfon del centre o formulari de la seva pàgina web) o bé a través del correu electrònic [email protected]. Per cert, que aquest acompanyament és totalment gratuït.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa