L’Escola d’Enoturisme de Catalunya és un centre de formació sectorial i integrat que va néixer l’any 2014 a Vilafranca del Penedès acompanyant un moment en què el sector de l’enoturisme vivia una certa explosió al país i arreu i que amb els anys ha anat consolidant noves propostes i models per satisfer l’increment demanda de professionals que s’hi dediquen. Està dirigit per Ester Garcia, qui amb la seva mirada atenta i inquieta, ha acompanyat el creixement i consolidació d’un centre que s’ha caracteritzat per escoltar i incorporar constantment millores en els currículums, així com noves modalitats i especialitzacions que han permès formar els perfils que el sector necessita.
De fet, passats aquests primers anys de vida, dirà, “ha arribat un moment en què la demanda d’alumnes en pràctiques per part de les empreses del sector enoturístic ha superat el nombre d’estudiants que s’hi formen”, dirà amb orgull. Per què s’aposta per aquesta professionalització, especialització i aprenentatge de manera constant i sempre en permanent revisió. “Estem contents del que s’ha fet i aconseguit fins ara i seguirem atents al que passa al nostre voltant per poder impartir els continguts que més s’ajustin a les demandes i necessitats del sector”, afegeix.
Recordem-ne els orígens. L’actual directora comenta que va néixer com una “aposta generosa” de l’Ajuntament de Vilafranca.
I malgrat estar físicament al Penedès, sempre ha tingut una visió estratètica de país, en la qual s’hi pugui veure representat tot el territori vitivinícola català.
De fet, una de les apostes cel centre, just abans de la pandèmia, va ser la de portar l’escola al territori. És a dir, a partir d’un intens treball amb la xarxa d’entitats enoturístiques de les diverses regions del vi, es va escoltar les necessitats per crear formacions específiques que poguessin acompanyar el creixement i professionalització del sector arreu de Catalunya.
“Cada territori és diferent, té diferents velocitats d’evolució, i diferents necessitats”, comenta Garcia. I per això hem d’escoltar i pensar la millor metodologia i persona experta que en pugui desenvolupar els continguts per afavorir que siguin útils, aplicables, transferibles i innovadors. Això ens permet fomentar una xarxa enoturística que realment creixi amb uns valors professionals adaptant-nos al que cara territori realment necessita”, comenta.
I en aquest procés, segons Garcia, el professorat és peça clau:
L’Escola disposa d’una oferta àmplia que va des de la formació ocupacional a la contínua, passant per la dual a través de la formació professional, on hi té molta importància la experiència que aporten les pràctiques a empreses del sector. “La formació ocupacional va dirigida a persones que estan desocupades i poden aconseguir una titulació reglada i una experiència que els pot obrir les portes del món laboral”, comenta la directora. A més a més, en el cas de la formació continuada, i gràcies al treball amb el Consorci de la Formació Contínua de Catalunya, aquestes formacions poden ser 100% subvencionades.
“Aprendre treballant, una de les millors maneres que et conegui el sector”, dirà Garcia. I en aquest sentit, l’Escola sempre acompanya l’alumne mentre fa les pràctiques: “Acompanyem l’alumne sempre que ho necessiti perquè l’experiència sigui reeixida per a ell, que se’l valori i que pugui trobar un encaix en aquesta o d’altres empreses del sector”. L’important, continua la directora és que tinguin clar que existeixen moltes sortides professionals, que pot donar cabuda a moltes especialitzacions dins l’especialització.
A més a més, aquest increment en especialització també coincideix amb un increment de demanda des del propi sector.
Una de les novetats de cara l’any vinent, malgrat enguany ja han fet algun pas en aquest sentit, està en la comunicació. Aprendre a explicar què fem, com ho fem, i a través de quines plataformes. “Això sorgeix de no deixar de plantejar-nos què més podem oferir”…
Els objectius de la creació del centre ja es van consolidant. Present, amb novetats i millora contínua. I el futur de l’Escola ha de passar per la internacionalització.