Són puntuacions que els elaboradors esperen amb neguit i l’esperança alhora, de poder veure’n alguna d’elevada al costat del vi que produeixen. Aquesta setmana s’han donat a conèixer a través de la revista The Wine Advocate els punts Parker de diversos productes fets al Priorat, així com diversos escumosos del celler penedesenc Recaredo, que celebra amb molta emoció haver aconseguit la màxima puntuació possible amb un dels seus Corpinnat.

“L’Enoteca 2001 ha rebut 99/100 punts i no podem estar més satisfets“, comparteix amb Vadevi Ton Mata, responsable del celler penedesenc. I la satisfacció és doble perquè aquest reconeixement els arriba coincidint amb l’any del centenari del projecte. “És una molt bona notícia, per nosaltres, però també pel Penedès i especialment pels seus vins escumosos”, ja que segons remarca Mata, “aquest és el primer escumós del Penedès i català que s’enduu la màxima puntuació” en l’escala Parker, i d’ara endavant se situa al costat d’una desena de xampanys, pel que fa a tipologia de vi, que han rebut aquest reconeixement. “Espero que més enllà del que significa per a nosaltres serveixi de revulsiu per a la gent jove que segueix lluitant per un futur digne al camp i al Penedès”, resol l’actual president de Corpinnat.

Amb 100 punts hi destaca també l’anyada 2021 de l’Ermita, un altre vi icònic de Catalunya, que neix al Priorat sota la batuta d’Álvaro Palacios. D’aquesta manera, la nova anyada se suma a la 2013 i 2019, ja que aquest reconeixement no és nou pel productor. Tampoc és el primer cop que el crític Luis Gutiérrez ha donat els 100 punts Parker al Priorat: comparteixen menció Les Manyes 2016 de Terroir Al Limit i Clos I Terrasses Clos Erasmus 2004, 2005 i 2013, i Nit de Nin Mas d’en Caçador de Família Nin Ortiz.

Les 25 anyades de Turó d’en Mota

“25 anyades del Turó d’en Mota, l’icònic vi escumós de Recaredo” és el títol d’un segon article sobre vi català que signa Luis Gutiérrez i en el qual recull l’experiència d’haver tastat totes aquestes anyades del producte coincidint amb el 25è aniversari de la primera ampolla que va sortir al mercat d’aquest vi representatiu i icònic -com diu el crític- a El Celler de Can Roca. Repassa la seua història, des de la fundació l’any 1924 fins a l’actualitat, parlant de l’aposta per l’ecològic i la biodinàmica, del treball amb varietats autòctones del Penedès i de les llargues criances a què sotmeten els seus escumosos abans de sortir al mercat.

Menciona la certificació que els fa anualment Bureau Veritas i es pregunta retòricament, “què us sembla tot plegat com a compromís de qualitat?”. No hi falta un recordatori als orígens de Corpinnat, sent Recaredo un dels seus cellers fundacionals, i a partir d’aquí, ja entra al detall del tast de les 25 anyades.

“Un vi trencador que eleva la categoria de vins escumosos”

“Turó d’en Mota és el nom del seu vi de primera, que rep el nom de la vinya, plantada l’any 1940, on es cultiva el xarel·lo que s’utilitza per fer el vi”, diu a tall introductori, que s’embotella des de l’any 1999, tot i que no sempre han sortit al mercat de manera cronològica -recorda el crític-. “És un vi trencador que va elevar la categoria d’escumosos fins a un altre nivell”.

Continua descrivint la jornada de tast, entre copes i amics en taules del triestrellat restaurant gironí. I finalitza el text amb una menció especial a l’Enoteca, “Aquell dia es va anunciar la sortida al mercat d’una edició molt limitada de la biblioteca de l’Enoteca del Turó d’en Mota envellit durant més de 20 anys en ampolla”. “Això porta l’envelliment en ampolla d’un vi escumós al límit, però el producte encara conserva una delicada presència de bombolles i té molta complexitat afegida”, descriu.

L’article finalitza recordant Antoni Mata Casanovas, mort el passat mes de novembre de 2023 i també recorda que enguany s’esperen més activitats coincidint amb el centenari. “Felicitats a la família Mata!“, diu per cloure el text.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El biaix d'en Gutiérrez a maig 18, 2024 | 11:59
    El biaix d'en Gutiérrez maig 18, 2024 | 11:59
    L'article d'en Gutiérrez explora una part minúscula de la realitat vinícola de Catalunya. El seu plantejament, superficial i conservador, se centra en noms consagrats, ignora els nous productors i menysté el fet que Catalunya és la primera o segona regió d'Espanya per nombre de cellers. Un apunt: segons les dades -conservadores- de l'Incavi, al país hi ha més de 750 productors. A l'article hi surten esmentats... 62. En el darrer article d'en Gutiérrez sobre la DO Bierzo, on hi ha uns 75 cellers, hi surten esmentats 35. Feu la proporció. Tractar Catalunya com una mera "regió" vinícola i dedicar-hi només un article a l'any, quan som un país d'una increïble diversitat vinícola, a la qual caldria dedicar-hi diversos articles per fer-hi un mínim de justícia, és poc professional, intel·lectualment deshonest i econòmicament perniciós per al sector.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa