Els vins de la Catalunya Nord són poc presents a les botigues especialitzades i restaurants del principat però, ara, el Rosselló vol canviar aquesta tendència i donar a conèixer els seus vins dolços a Barcelona, ciutat que consideren el seu mercat natural. És per això que aquest dilluns el Centre d’Estudis de Turisme de Barcelona (CETT) han ofert a professionals del sector, tant sommeliers com crítics i periodistes especialitzats, un tast dels seus vins dolços dels últims 100 anys.

El vi més antic, un Ribesaltes del 1910. El més modern un Muscat de Ribesaltes del 2008. Els assistents també han pogut degustar altres vins com tres Maurís del 1925, 1932 i 1969; dos Ribesaltes ambrats del 1945 i el 1974; o un Banyuls del 2003 entre d’altres. En total han estat onze vins, una representació de la tradició vitivinícola del Rosselló que, amb prop de 300.000 hectolitres anuals, produeix el 80% dels vins dolços francesos.

La seva situació geogràfica propera al Mediterrani i envoltada de tres massissos muntanyosos, juntament amb un clima favorable, amb poques pluges molt de sol i temperatures mitjanes anuals al voltant dels 15 graus, fan del Rosselló el bressol dels vins dolços naturals. D’altra banda, una tècnica vitícola molt antiga que utilitza varietats tradicionals com les garnatxes negra, grisa i blanca, els moscatells d’Alexandria i de gra petit, el macabeu i el torbat o malvasia del Rosselló.

Els vins dolços naturals s’elaboren seguint la tècnica descoberta el 1285 per Arnau de Vilanova regent de la Universitat de Montpeller i metge a la cort dels Reis de Mallorca. Durant la fermentació s’afegeix alcohol vínic neutre que atura l’acció dels llevats i manté una part dels sucres naturals.


Durant la presentació s’han tastat 11 vins dels útlims 100 anys FOTO: FRÉDERIC GALTIER

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa