VadeVi
“Els vins catalans són del nord-est d’Espanya als anuncis dels diaris anglesos”

Matthew Tree fa 20 anys que viu a Catalunya. Va aprendre català el 1980 i en l’actualitat resideix a Barcelona. Escriptor i defensor de la llengua catalana, té 10 llibres al carrer, ha col·laborat en diverses publicacions, emissores de ràdio i televisió tant angleses com catalanes, i ha fet articles —entre altres diaris i revistes— per a Nació Digital i Catalonia Today (diari català en anglès).

Al darrer llibre dóna molts exemples de catalanofòbia…

Catalans insultats per parlar en el seu propi idioma; catalans fets fora de bars a Burgos per parlar en català entre ells; una jove amenaçada al metro de Madrid per parlar en català. Si aquest tema sorgeix molt al llibre és perquè és una de les coses que realment xoca als estrangers i els canvia el xip.

I funciona explicar-ho?

Vaig explicar a uns amics holandesos el boicot als productes catalans i de cop i volta hi havia tota una sèrie de conceptes nous que els van entrar al cap.Tot això els canvia completament la idea tòpica que poden tenir d’Espanya.Quin és el motiu d’aquesta falta de coneixement?

Els corresponsals estrangers a l’Estat espanyol viuen i treballen a Madrid. La immensa majoria llegeixen només dos diaris, El País i El Mundo.

Com es distribueix la responsabilitat d’aquesta realitat?

La immensa part és la ignorància des de fora per diverses raons: els corresponsals internacionals; una política centralista conscient que amaga la realitat catalana. Només t’has de fixar en alguns anuncis de productes espanyols a diaris anglesos que parlen de vins gallecs, andalusos i quan es tracta de Catalunya parlen dels vins del nord-est d’Espanya.

Parlant de vins, quina creu que seria la millor manera per donar-los a conèixer?

Reforçant-ne tant la marca de país com l’etiqueta de denominació d’origen, exactament com fa qualsevol altre país vinícola. És a dir, que genèricament siguin coneguts com a vins catalans, però que, dins aquest marc, a l’estranger tinguin clar quina és la diferència entre, posem per cas un Alella o un Priorat.

Quin recomanaria?

No sóc cap expert en la matèria, però l’altre dia, a casa, vam provar un DO Pla de Bages – Collbaix – que estava molt bé.

Es reconeix fora el seu origen?

Si es parla amb insistència dels vins catalans, tot presentant-ne les diverses DO, segur que a fora es reconeix el seu origen. De fet, ja comença a passar. Vaig fer una prova fa uns mesos a un celler londinenc, tot preguntant si tenia algun vi català. De seguida me’n va localitzar dos. Estem parlant d’un celler normal, no especialitzat, d’aquells de cadena…

Quina part és responsabilitat dels catalans?

Des d’un nivell institucional no es parla prou clar per no ofendre o per no crear reaccions adverses amb el govern central. Parlo dels partits majoritaris, Convergència, PSC. Per altra banda, també les figures internacionals com futbolistes o artistes no volen tenir problemes amb la resta de l’Estat i per tant no diuen «sóc més català que espanyol». Cruyff ho va dir una vegada i se li van tirar a sobre com si hagués insultat tots els espanyols un per un.

Matthew Tree FOTO: DIEGO GIMÉNEZ

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa