VadeVi
Agricultura convoca els premis a la detecció del míldiu de la vinya 2011

El Departament d’Agricultura ha convocat els premis per a la ràpida detecció del míldiu de la vinya corresponents a l’any 2011, com publica el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

El control del míldiu de la vinya (Plasmopara viticola) exigeix determinar els moments més adients per realitzar els tractaments contra aquest fong, sent un factor bàsic per al bon resultat d’aquest sistema, la localització de les primeres taques o infeccions primàries.

Així, per tal de detectar al més aviat possible l’inici de l’epidèmia, el Departament estableix anualment aquests premis per detectar les primeres taques de míldiu, la qual cosa suposa conèixer quina és la primera pluja contaminant a cada zona vitícola.

Aquests guardons estan destinats als viticultors que localitzin les primeres taques a les diferents zones vitícoles catalanes, i dotats en conjunt amb un total de 3.180 euros, distribuït segons les següent quanties:

Barcelona: 1 premi de 190 euros i 9 premis de 70 euros.
Catalunya Central: 1 premi de 190 euros i 1 premi de 70 euros.
Girona: 1 premi de 190 euros i 1 premi de 70 euros.
Tarragona: 3 premis de 190 euros i 3 premis de 70 euros.
Les Terres de l’Ebre: 2 premis de 190 euros i 2 premis de 70 euros.
Lleida: 1 premi de 190 euros i 5 premis de 70 euros.

Val a dir que s’atorgarà un primer premi a qui localitzi la primera taca de míldiu de la vinya a cada zona vitícola representativa i diversos segons premis per taques secundàries d’acord amb l’esmentada distribució territorial.

El total d’ajuts de mínims atorgats a una persona beneficiària no podrà excedir els 7.500 euros bruts durant l’exercici fiscal en curs i els dos exercicis fiscals anteriors, ni es podrà acumular amb cap altre ajut estatal per les mateixes despeses subvencionables, si aquesta dóna una intensitat superior a l’establerta per les circumstàncies concretes de cada cas en un reglament d’exempció per categories o en una decisió adoptada per la Comissió.

Per a obtenir aquests premis, caldrà efectuar l’avís sobre la localització del míldiu de la vinya immediatament als tècnics de sanitat vegetal, sense arrencar la part afectada del cep. Aquesta comunicació s’efectuarà per qualsevol mitjà que asseguri la immediatesa de l’avís, així com la constància de la seva recepció. Un cop rebut l’avís, els tècnics en sanitat vegetal dels serveis territorials del Departament es personaran en la parcel·la vitícola indicada per tal de comprovar l’afectació de la vinya per míldiu i procediran a estendre’n l’acta corresponent, que trametran al director/a dels serveis territorials, els les enviaran a la Comissió de valoració, formada pel subdirector general d’Agricultura, el cap del Servei de Sanitat Vegetal i el responsable de Campanyes i Informació Fitosanitària, per a què informi sobre les actes esteses i per a què el director d’Agricultura i Ramaderia realitzi la proposta de concessió dels premis.


El míldiu afecta tant les fulles com les tiges i el fruit FOTO: DICVINO

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa