VadeVi
Agustí Torelló: “El Penedès ha de seguir sent el referent dels escumosos”
  • CA

Els escumosos del Penedès fa temps que viuen una petita revolució provocant el naixement de diverses iniciatives que ara conviuen al territori. D’origen, el Cava; des de 2018 també hi són els Corpinnat, i encara uns anys abans, també van significar-se els vins amb bombolles que sortien sota l’empara de la DO Penedès, els Clàssic Penedès.

Ara, els elaboradors de Clàssics, que en són setze, han anunciat l’objectiu de convertir-se en una Denominació d’Origen amb entitat pròpia. “Fins ara estem convivint amb els vins tranquils de la DO, i hem cregut que el camí a seguir és donar entitat pròpia a cada producte“, comparteix Agustí Torelló, president dels Clàssic Penedès.

“Perquè el territori funcioni, ha de funcionar tot”, diu, i ho comenta posant l’accent sobre el pagès, qui per sobre de tot, considera, s’ha de guanyar bé la vida per poder continuar “existint” i donant vida al territori. De fet, quan avança alguns dels detalls d’aquest nou projecte, apunta que s’està dibuixant en base a dos pilars fonamentals. D’una banda, el valor de la identitat, “reivindicar territori com el gran referent d’escumosos que sempre ha sigut i que ha de continuar sent”, i de l’altra, el de la sostenibilitat entesa des d’un punt de vista ampli, és a dir, “no només des del respecte amb els processos de treball i elaboració, sinó també fent que el pagès es pugui guanyar la vida dignament”.

“És molt preocupant i fins i tot indecent i immoral que es pagui el preu que es paga al pagès, per això el nostre objectiu principal és posar en valor el territori, però sobretot, dignificar la feina del pagès i el viticultor”. En aquest sentit, segons apunta Torelló, estan fent un estudi exhaustiu dels costos de producció per poder establir un preu recomanat per la compra de raïm, “que malgrat no tenim encara els resultats, s’aproximaria als 60 cèntims el quilo”, detalla.

Sigui com sigui, conceben aquesta nova entitat com “moderna, realista“, allunyada de la definició més clàssica d’una DO, i molt oberta”. I ho explica: “hem parlat amb tants actors del sector com hem pogut, i volem donar cabuda a tots els viticultors que se sentin còmodes amb el nostre plantejament, sent flexibles i donant marge de temps per la transformació de qui vulgui ser-hi i estigui una mica allunyat dels requisits de l’entitat”, apunta.

Entre aquests requisits hi compten, entre d’altres, que el vi sigui procedent al 100% del Penedès; que s’elabori amb varietats tradicionals o autòctones; i que es faci un treball 100% ecològic.

“Amb aquest pas no volem anar en contra de ningú, respondrà davant la pregunta de què passa amb la resta d’elaboradors de vi escumós del Penedès”; de fet, insistirà en què es tracta d’un projecte que estén la mà a tothom, tant els elaboradors del territori com d’altres entitats com pugui ser Corpinnat. “Això ha de ser un projecte vida pel territori i per qui ens dediquem a fer vi”.

“Creiem que també serà una bona notícia pel consumidor, que tindrà per triar un nou segell de qualitat”, conclourà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa