Procés d’embotellament al celler d’Albet i Noya

El celler Albet i Noya s’ha marcat una nova fita: elaborar i embotellar un dolç casolà o vi bullit, recuperant una tradició antiga de les masies del Penedès i les comarques tarragonines, on s’anomena “vim-blanc”.

Josep Maria Albet i Noya, responsable del celler, explica a VADEVI.cat que ja fa temps que elaboren aquest vi, però que fins ara només el feien per consum propi: “Quan vam trobar bótes amb una solera de l’any 1934, ja en vam elaborar, però ja deu fer uns quinze anys que no en fèiem. Ara ens atrevim a embotellar-lo i a treure’l al mercat”.

El vi bullit s’elabora escalfant el most del raïm perquè perdi part de l’aigua i augmenti la concentració del sucre. A can Albet i Noya la fermentació del most es fa a la bóta més antiga del celler, la bóta 1034, utilitzant el mètode d’envelliment sobre aquesta solera de 1934. La fermentació s’atura de forma natural.

Antigament, el procés el feien dins una

caldera d’aram, però els alts nivells de coure que s’hi desprenien no eren massa saludables. “Ara -explica Albet- utilitzem acer inoxidable i un sistema de cocció de doble camera que reparteix la temperatura per tota la base, sense foc directe en un punt determinat”.

“Les noves instal·lacions permeten una millora en tots els nivells, produeix un vi sa i de molta més qualitat” explica Albet. I continua: “Som un celler amb molta història i la recuperació d’aquesta solera i d’aquesta manera de fer vi ens ho reconeix”.

El vi encara trigarà un parell d’anys en sortir al mercat i n’esperen treure una primera edició exclusiva d’unes 300 ampolles.

Procés d’elaboració del vi bullit al celler d’Albet i Noya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa