VadeVi
Alella Vinícola participa en una investigació arqueològica pionera a l’Estat
  • CA

El celler Alella Vinícola SL, elaborador de vins amb DO Alella des de 1906 sota marques com Marfil o Vallmora, participa de manera directa en un projecte d’investigació arqueològica experimental desenvolupat per diversos arqueòlegs. El projecte també compta amb la participació de l’empresa Tanit Didàctica i difusió cultural i amb l’aval científic de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.

Des del març de 2009 data en que es van plantar els peus dels ceps a la Vinya Romana Experimental del Parc Arqueològic Cella Vinaria CAT de Teià es va endegar un nou projecte de recerca arqueològica experimental, pioner a tot l’estat i desenvolupat per un equip pluridiscuplinar dirigit per l’arqueòleg Antoni Martín i Oliveras.

L’objectiu és conèixer tots els processos productius i de comercialització del vi en l’antiguitat i en especial durant l’època romana. Des de les tècniques de plantació i conducció, fins als tipus de vinificacions, envelliment, envasat, transport i distribució del vi. El projecte s’inscriu dins d’un programa de recerca de més abast que preveu la creació d’un Centre de Recerca i Estudi del Vi a l’Antiguitat (CREVA).

En aquests moments, mentre els ceps plantats el 2009 s’estan formant al jaciment Cella Vinaria de Teià, s’ha iniciat la identificació de dues varietats (blanca i negra) per empeltar la primavera que ve.

Aquesta selecció es durà a terme a partir del creuament de dades procedents de la recerca documental, enològica, ampelografia i genètica mitjançant estudis d’ADN. D’altra banda i paral·lelament, s’està desenvolupant un estudi de les diferents tècniques de plantació i dels diferents sistemes de conducció de vinyes a l’antiguitat, mostrant les diferents tècniques utilitzades pels nostres avantpassats i de les quals ens en parlen les fonts antigues: Plini, Cató, Columella, Varró, etc. D’aquí a dos anys més es preveu comptar amb la primera verema, la qual cosa permetrà experimentar les diferents tècniques de vinificació a l’època romana.

D’aquí a pocs anys Alella Vinícola vinificarà i comercialitzarà el primer vi seguint el criteri dels primers elaboradors de vi a la Laietània fa més de 2.000 anys.


El CAT Teià compta amb el jaciment Cella Vinaria i la reproducció de dues premses de vi romanes FOTO: TANIT DIDÀCTICA I DIFUSIÓ CULTURAL

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa