Els números fa temps que no surten, però s’ha arribat a una situació límit. Tot i que el clima favorable, l’absència de plagues i les bones condicions de cultiu fan que la verema d’aquest any, que tot just comença, sigui d’una gran qualitat, els productors de raïm -els que no han abdicat i continuen treballant la terra- estan amoïnats. La caiguda del consum de vi i cava agreuja encara més l’endèmica crisi de la pagesia. Les marques comercialitzadores estan fixant aquests dies els preus i tots van a la baixa.

Els viticultors reclamen als elaboradors que almenys mantinguin els preus de la darrera campanya i que es comprometin l’any que ve “a fixar d’una vegada un preu de referència”, indiquen les agrupacions d’agricultors, que han decidir unir-se per sumar esforços. Com explica el responsable de la vinya d’Unió de Pagesos (UP), Joan Santó, el problema és que “en la vinya no hi ha diàleg sinó que el comprador imposa el seu preu”. “Demanem almenys que com a mínim ens permeti cobrir costos”.

El problema afegit que hi ha aquest any és que la caiguda de la compra de raïm en algunes zones arriba ja al 50% i, a més, assenyala UP, “hi ha molts viticultors que encara no han cobrat el que se’ls deu de la verema de l’any passat”. Com resumeix el responsable de la vinya del sindicat, tot plegat fa que la situació sigui “explosiva”. “A sobre -afegeix-, l’administració catalana sembla que visqui en unes vacances permanents”.

Durant les assemblees que aquests dies estan fent els sindicats agraris per tot el territori exigeixen al govern espanyol i català “una actitud real a favor del sector productor”. Unió de Pagesos insta l’administració, per exemple, a obligar “les empreses que optin a ajudes públiques per promocionar-se a pagar almenys preus justos”. Com recorden els agricultors, ja no serveix l’excusa que els mercats no es poden intervenir perquè sectors com la banca o el motor estan rebent en els darrers temps suport públic directe.

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) ha quantificat l’excedent de vi d’enguany en 140.000 hectolitres. Segons Unió de Pagesos, per evitar que aquest sobrant provoqui una baixada encara més gran del preu del raïm de la nova campanya és imprescindible que el govern espanyol financi “una destil·lació de crisi”. “Es tracta de convertir en alcohol el vi excedent”, explica el responsable de la vinya, Joan Santó.


La verema a la Terra Alta es podria generalitzar la primera setmana de setembre FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa