El celler Alta Alella Cava Privat ha apostat fort per recuperar la vella tradició de plantar en coster. Es tracta d’un sistema de plantació que situa les fileres dels ceps en un terreny que fa pendent. El resultat són uns vins diferents dels cultivats a terreny pla. En general s’associa aquest tipus de plantació amb vins de major qualitat ja que els ceps queden més exposats al sol i el pendent del terreny obliga a veremar a mà. De fet és justament per això, per la dificultat de fer-hi passar maquinària, que aquest tipus de viticultura es va anar abandonant i va anar deixant pas a la plantació en terrasses planes. Però els responsables d’Alta Alella, un celler que té les seves instal·lacions entre Alella i Tiana, al cor de la DO Alella, aposten per tornar a la plantació en costers.

Segons el propi celler “la principal obsessió és l’obtenció de productes de màxima qualitat”. Segons afirma el seu propietari, Josep Maria Pujol-Busquets, “la millora en la qualitat del raïm que obtenim d’una vinya plantada en coster compensa sobradament les dificultats que ens trobem a l’hora de treballar-la o de collir el raïm”. Per Pujol-Busquets aquests avantatges són bàsicament una millor filtració de l’aigua (que afavoreix la hidratació de les plantes) i una millor exposició al sol (que facilita la maduració del raïm).

En aquest moment, Alta Alella cultiva 5 varietats de raïm en coster, tres de negres (Mataró, Garnatxa Negra i Petit Sirà) i dues de blanques (Garnatxa Blanca i Muscat). A més, Alta Alella fa agricultura ecològica.


Vinyes en coster al celler Alta Alella FOTO: ALTA ALELLA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa