VadeVi
Ribalta MW: “Els vins de la Terra Alta tenen identitat forta, no s’ha de tenir por a mostrar-los al món tal com són”
  • CA

La Denominació d’Origen Terra Alta ha portat una selecció dels seus vins a Barcelona, en una jornada que ha guiat per diversos productes i el propi territori el recentment nomenat Master of Wine català, Àlvaro Ribalta. La proposta fou conèixer les singularitats de la regió vitivinícola més meridional de Catalunya de la mà dels seus elaboradors a partir de set vins, “escollits a cegues entre aquells que millor representen el territori en les diverses categories”, com explicava Jordi Rius, secretari de la DO.

“La Terra Alta ha fet un salt endavant molt gran en els últims anys, i hem passat d’haver d’explicar on estàvem al mapa a ser una regió de vins amb molt a dir gràcies a l’esforç constant dels viticultors que lluiten per oferir el millor valor del producte que hi neix i ens fa d’ambaixadors arreu”. I afegia, en relació al paisatge: “Volem ser un paradís vinícola, no un espai massificat de parcs eòlics”. “És cert que vivim una transició energètica, però cal que sigui sostenible i respecti també el nostre territori i la seua gent”, afegia Rius.

Ribalta va prendre la paraula comentant que precisament un dels punts forts d’aquesta regió de vins “és la seva identitat, que tenen una idea molt clara del que volen i, sobretot, que han apostat per fer bandera d’una varietat que s’expressa d’una manera molt singular a la comarca, gràcies al clima, al cerç i la garbinada, als sòls calcaris…”. I afegia: “Els vins de la Terra Alta són un fidel reflex del que dona la terra, així que no tingueu por en mostrar-los al món tal com són perquè és així que s’obriran les portes arreu i consolidaran producte en tots els mercats internacionals”. “De fet, n’auguro un gran futur, així com que aviat mercats com el britànic incorpori els vins de Garnatxa com d’una nova categoria consolidada i amb projecció”.

Aviat, va començar el recorregut pels set vins. “Sent un territori especialment reconegut per la seva garnatxa, aquesta varietat tindrà un paper important en el tast“, deia a tall introductori. I així va ser que es van servir quatre interpretacions de la varietat en blanc, seguides d’un treball amb la fina i la peluda, també ben representades a la Terra Alta, i amb un fi de festa recordant la morenillo, una varietat present al territori que ha estat recentment incorporada al plec de condicions de la DO i de la qual encara s’elaboren poques ampolles al territori.

Selecció de set vins de la Terra Alta
Selecció de set vins de la Terra Alta | E.V.

Els vins tastats van ser, en aquest ordre:

  1. Celler Arrufí Panical 2020. Celler Arrufí. 100% Garnatxa blanca (Batea)
  2. Adalta Blanc 2019, Terra Remota. 100% Garnatxa blanca (Batea)
  3. Els Costums 2018, celler Les Vinyes del Convent. 100% Garnatxa blanca (Horta de Sant Joan)
  4. L’Avi Arrufí 2015, celler Piñol. 100% Garnatxa blanca, amb 7 mesos de pas per roure francès (Batea)
  5. Señora Carmen 2018, de Vins del Tros. 100% Garnatxa negra (Vilalba dels Arcs)
  6. Edetària Selecció Negre 2017, d’Edetària. 60% Garnatxa peluda, 30% Garnatxa fina i 10% Carinyena. Vi de Finca (Gandesa)
  7. Puresa Morenillo 2015, del Celler Cooperatiu Gandesa. 100% Morenillo (Gandesa).

La DO Terra Alta en xifres

La DO Terra Alta engloba els 12 municipis de la comarca: Arnes, Batea, Bot, Caseres, Corbera d’Ebre, El Pinell de Brai, Gandesa, Horta de Sant Joan, La Fatarella, La Pobla de Massaluca, Prat de Comte i Vilalba dels Arcs.

Pel que fa al sector del vi, compta amb:

  • Cellers: 61
  • Superfície de vinya: 6.048 ha.
  • Comercialització 2020: 8,2 milions d’ampolles
  • Mercat Nacional: 45%
  • Mercat Internacional: 55%

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa