VadeVi
Anna Zahorodnya (Terra de Marca): “Ucraïna pateix una enorme injustícia”
  • CA

A Catalunya hi viu una significativa comunitat d’ucraïnesos que ara veu amb el cor encongit com el conflicte amb els russos està atemptant contra el seu país, amb por al que passa i al que està per venir, però sobretot patint per la seva gent i per la vida de familiars, amics o conciutadans a qui ha atrapat la guerra en el seu territori d’origen.

Així ho viu des del Penedès Anna Zahorodnya, responsable juntament amb la seva parella, el penedesenc Raimon Coll, del celler Terra de Marca. Un projecte que va fer els primers passos l’any 2002 a partir de la recuperació d’uns antics cups de vi a Cal Minguet de la Múnia, a Castellví de la Marca, i que ha anat sumant hectàrees i aprenentatges fins a celebrar, aquest 2021, que han embotellat tota la seva producció al celler de la propietat.

L’Anna comparteix amb Vadevi l’angoixa que estan vivint amb aquesta situació que considera “d’enorme injustícia“, per una guerra que mai es pensava que pogués esclatar en ple segle XXI. Ella, que va viure fins els 17 anys a Kostopil, al nord-oest del país, hi conserva familiars directes, com uns tiets que ara s’han vist obligats a amagar-se en soterranis i fins i tot proveïr-se d’armes per defensar-se dels possibles atacs. “És una situació molt preocupant, tenim por i només esperem que acabi aviat”. I mentre el desig es fa realitat, contribueix a recollir material per fer-lo arribar al país de manera directa o indirecta fent d’altaveu perquè d’altres persones puguin aportar el seu granet de sorra.

De fet, intentant fer un petit parèntesis a l’actualitat (com si fos possible), parlem de vi i del fet que malgrat el país no té una llarga tradició vinícola, en els últims mesos -fent menció a una visita al país durant l’estiu passat- hi ha notat un creixent interès respecte a la producció vinícola, amb especial atenció cap als escumosos. Malgrat ells mateixos en són elaboradors, actualment no exporten a Ucraïna, però l’Anna apunta que hi tenen la mirada per fer-hi arribar els seus productes. “Alguns amics m’han parlat d’una nova botiga de vins on hi podríem fer arribar els vins de casa, i aprofitant l’ocasió, també ens estem plantejant introduir-los al sector de la restauració”, comenta.

De fet, afegeix, fins fa poc era difícil trobar una gran varietat de producte català, ja que bàsicament hi havia productes a baix preu i de marques com Jaume Serra, Freixenet o Codorníu. Ara, apunta, “he vist noves marques de petits cellers que s’hi han obert camí, i això és una bona notícia”.

Precisament parlant d’exportacions, i segons dades de 2021 facilitades per PRODECA, actualment el sector català exporta a Ucraïna poc més de 855.000 unitats (un 20% menys que l’any 2020) de vins tranquils, caves i vermuts per valor de 2,38 milions d’euros. La xifra, per cert, és menor quan es tracta de Rússia, que importa unes 640.000 unitats de vi, cava i vermuts catalans, per un valor en aquest cas d’1,27 milions d’euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa