VadeVi
Creix significativament l’exportació de vi català al món

Catalunya ha superat per primer cop els 12.000 M€ en les seves exportacions (12.878,07 M€), augmentant un 12,34% en valor i un 10,12% en volum en comparació amb les dades de 2020. Així ho ha fet públic aquest matí la Promotora dels Aliments Catalans, Prodeca, en el marc de la presentació de les xifres d’exportacions agroalimentàries del país corresponents a l’any 2021.

Una presentació on també hi ha tingut protagonisme el sector del vi i cava, del qual s’ha destacat que ha trencat la tendència decreixent dels dos últims anys, experimentant un increment significatiu del 18,97% en valor i del 11,42% en volum respecte el 2020.

Així mateix, han compartit, es manté com el cinquè sector exportador, representant el 4,81% de les exportacions catalanes i assolint els 619,99 M€ exportats. El vi escumós representa pràcticament la meitat de les exportacions del sector amb un 48,84%. Destaquen també la recuperació del mercat americà gràcies sobretot a l’acord entre la UE i els Estats Units de deixar sense efecte pels propers 5 anys els aranzels imposats prèviament per la presidència de Trump.

“Aquests resultats son fruit de l’impuls de la internacionalització dels últims anys i de l’aposta de les empreses i consoliden el paper tractor del sector agroalimentari en les comerç exterior català i com un motor de la nostra economia”, comentava el director gerent de PRODECA, Ramon Sentmartí. “En un context econòmic i polític mundial inestable i malgrat les pertorbacions en les cadenes de subministrament i l’escassetat de matèries primeres per a la producció, el sector agroalimentari català ha demostrat de nou la seva resiliència comercial”, ha afegit.

Per segon any consecutiu, Catalunya lidera les exportacions agroalimentàries de l’Estat espanyol, per sobre d’Andalusia, que fins el 2020 havia ocupat aquesta posició. De fet, les exportacions catalanes (+12,34%) continuen creixent per sobre de la mitja de l’Estat (+10,70%) i suposen gairebé una quarta part (21,78%) de les exportacions de l’Estat espanyol.

Catalunya manté el superàvit comercial assolit a partir del primer semestre de 2019, registrant en tot l’any 2021 complert una taxa de cobertura de 118,88% és a dir, les exportacions de productes agroalimentaris (12.878,07 M€) són lleugerament superiors a les importacions (10.832,98 M€).

Tots els sectors agroalimentaris creixen en valor i volum

Partint de l’Índex Prodeca, el sector carni ocupa la primera posició en quant a sectors exportadors, seguit del sector multiproducte o fine food, la fruita i l’horta, amb els cítrics, préssecs, nectarines, pomes i peres com a productes més venuts a l’estranger en termes de valor; i l’oli en quarta posició, precedint el sector vitivinícola de vins tranquils i escumosos catalans.

Als vins hi segueixen el sector dels cereals, molineria i llavors i el el peix i marisc, que ocupen la sisena i setena posició en quant a xifres d’exportació.

Catalunya exporta aliments i begudes a més de 190 països

Catalunya exporta majoritàriament a països de la Unió Europa (53,64% del total), amb un increment de l’11,40% respecte l’any anterior. Així mateix, les exportacions a països tercers, 46,36% del total, han augmentat en un 31,25% amb increments a totes les regions. Destins com Filipines, Corea del Sud, Japó, Algèria, Marroc, Mèxic, Xile, Brasil, Estats Units, Aràbia Saudita, Emirats Àrabs i Turquia estan agafant pes en les exportacions agroalimentàries.

En els darrers dos exercicis, dirà PRODECA, el sector agroalimentari ha demostrat una gran fortalesa exportadora. El 2020, en un any en què la resta de sectors econòmics decreixien les seves vendes internacionals, l’agroalimentari constatava un increment en la internacionalització dels seus productes. Després de superar les dificultats ocasionades per la pandèmia de la Covid-19 a nivell mundial, encara és més rellevant el fet que les exportacions del sector hagin experimentat un creixement percentual en valor superior al doble durant el 2021.

Així, afegiran, aquests resultats consoliden la tendència dels darrers 10 anys del sector per apostar pel camí del valor al volum de les exportacions alimentàries catalanes: des del 2011 les exportacions agroalimentàries catalanes han crescut un 86,39% en valor i un 53,16% en volum.

Entenen, davant tot plegat, que el sector agroalimentari català compta amb un gran potencial de futur a causa d’una demanda global creixent de productes amb valor afegit. Alineada amb els mercats més exigents, Catalunya és un dels clústers agroalimentaris líders i referents a Europa, alts nivells de seguretat alimentària i capacitat d’innovació i d’adaptació a les principals tendències de creixement.

Així ho ha destacat el secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, quan afirmava que “el sector és cada vegada més conscient de donar i transmetre el valor afegit dels nostres productes”. “Aquest esforç, continuava, és reconegut pels mercats internacionals, que cada vegada donen més reconeixement als productes agroalimentaris catalans”. “Catalunya és hub europeu del sector agroalimentari i exemple per l’alt nivell de competitivitat de les nostres empreses respecte a altres països productors”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa