VadeVi
Antoni Roig: “Hem venut més Finca Butarós aquesta setmana del que pensàvem vendre per Nadal”
  • CA
Les millors imatges dels Premis Vinari 2020
Antoni Roig en el moment de recollir el Gran Vinari d’Or 2020 | Jordi Play

!--akiadsense-->

Antoni Roig (Garriguella, 1957) és el propietari del celler Mas Llunes. L’11 d’octubre de 2013 a l’Auditori de Vilafranca del Penedès es va celebrar la primera Gala dels Premis Vinari. En aquella ocasió va guanyar el Gran Vinari d’Or al Millor Vi Català la Garnatxa d’Empordà Solera 2002 del celler Mas Llunes de Garriguella (DO Empordà). Set anys després, en l’edició d’enguany dels Premis Vinari, un altre vi d’aquest celler empordanès ha estat guardonat amb el Gran Vinari d’Or al Millor Vi Català, en aquesta ocasió amb el Finca Butarós 2014, un vi negre de guarda.

L’any 2013, en la primera edició dels Premis Vinari, el celler va guanyar el Gran Vinari d’Or amb la Garnatxa d’Empordà Solera 2002, què va suposar pel celler guanyar aquest premi?

Guanyar aquest premi va suposar un revulsiu molt important pel celler. Tot i que ja portàvem 13 anys de vida, la gran difusió del premi en els mitjans ens va donar molta visibilitat i va servir per col·locar-nos en el mapa.

I set anys després, en la vuitena edició, la del 2020, torneu a guanyar el Gran Vinari d’Or, ara amb el Finca Butarós 2014, un negre de guarda, convertint-vos en el primer celler que aconsegueix guanyar dos Grans Vinaris d’Or. Que suposa per vosaltres haver aconseguit aquesta fita?

Quan vàrem iniciar el celler el nostre objectiu era arribar a situar-nos, amb el pas del temps, entre els millors cellers de Catalunya. Això era un fita difícil donada la gran quantitat de bons cellers catalans que hi ha. Guanyar aquests guardons representa una bona empenta per assolir el nostre objectiu i ens indica que anem pel bon camí, encara que som conscients que encara ens queda molt marge de millora. Estem molt contents dels nostres vins i creiem que hem aconseguit estar entre el grup de cellers que fan bé les coses.

Ara fa una setmana que es va celebrar la Gala dels Premis Vinari on el Finca Butarós va guanyar el Gran Vinari d’Or, què ha passat a Mas Llunes durant aquesta setmana?

Ha estat una setmana de frenesí. Ens ha arribat una allau de felicitacions. Estem molt contents per l’acollida que ha tingut el premi. Hem incrementat notablement la petició de visites al celler. Ha estat un degoteig constant de persones que han passat pel celler per comprar ampolles del Finca Butarós. Des de reconeguts tastadors i winelovers fins a persones que possiblement era la primera vegada a la vida que es compraven un vi d’aquest nivell. Quasi podríem dir que hem venut més Finca Butarós en aquesta setmana del que era previsible que ho féssim en totes les festes de Nadal. Els nostres distribuïdors també han tingut una gran demanda del vi.

Quan comença l’activitat al celler Mas Llunes?

La família Roig tenim una llarga tradició com a viticultors. Sempre hem estat socis de la Cooperativa de Garriguella. L’any 2000 vam decidir convertir-nos també en elaboradors i varem crear el nostre celler propi, el celler Mas Llunes. La primera anyada dels nostres vins és la 2001.

Quantes hectàrees de vinya teniu i quines varietats de raïm hi teniu plantades?

El celler disposa de 80 ha. de vinya, de les quals en tenim 77 en producció. Pel que fa a les varietats des de ja fa uns quants anys prioritzem les autòctones del territori, tot i que per raons històriques també tenim les que ara s’anomenen varietat internacionals. Tenim lledoner blanc, lledoner roig, lledoner negre, carinyena blanca, carinyena negre, macabeu, muscat de gra petit, cabernet sauvignon, merlot i syrah.

L’any 2013, quan vàreu guanyar el primer Gran Vinari d’Or, el Finca Butarós no existia i el vi més emblemàtic del celler en aquells moments l’Emporion era un cupatge del 70% de Cabernet Sauvignon, 15% Merlot i 15% Syrah. Avui és un cupatge del 67% de Garnatxa Negre i 33% Cabernet Sauvignon. Què ha passat en aquests 7 anys al celler?

En un moment determinat vàrem decidir apostar per les varietats tradicionals de l’Empordà. Nosaltres només treballem amb vinya pròpia. Tot i que les varietats internacionals les tenim ben adaptades, la decisió va ser prioritzar les varietats autòctones. Així vàrem iniciar un procés d’anar canviant els cupatges dels nostres vins, sobretot en aquells on dominaven les varietats internacionals. En aquesta dinàmica es va veure afectat el cupatge de l’Emporion i va néixer el Finca Butarós. L’any 2013 també ens vam adonar que ja teníem el bagatge suficient per intentar elaborar un gran vi. La Finca Butarós és un paratge de vinya excepcional, més que centenària, d’on any rera any sortien els millors vins del celler. Vàrem decidir fer un vi que fos un reflex d’aquesta vinya, on la carinyena i la garnatxa estan barrejades. D’aquesta idea surt el Finca Butarós. El cupatge del vi respecta les proporcions dels ceps de cada varietat que hi ha a la finca i que veremem per separat.

Que creieu que aporten els Premis Vinari al vi català?

Els Premis Vinari eren totalment necessaris a Catalunya. És un dels gran aparadors dels vins catalans, de tots els vins catalans. Fan que per un dia els vins de casa nostra siguin els reis de la festa. El fet de que estigui garantit que tots els vins competeixen en igualtat de condicions, juntament amb la gran qualitat dels tastadors que formen el jurat ajuden a donar-los credibilitat i per tan són un molt bon instrument pel sector. Els Premis Vinari són una eina clau per potenciar el consum de vi català.

Com veus el futur dels vins catalans?

Amb optimisme, malgrat tot el que ens ha succeït aquest any. Una gran majoria de cellers treballen molt i molt bé. Tenim tots els instruments que calen per triomfar. Tenim bons enòlegs. Les facultats i escoles d’enologia fan una gran feina. Però sobretot tenim territori. Aquí, a l’Empordà, en això som uns autèntics privilegiats. És el territori el que ens ajuda a fer grans vins, pel que hem de preservar-lo per sobre de tot. La clau passa per ser capaços de treballar amb una viticultura respectuosa amb el medi ambient i amb procediments sostenibles al celler. Un altre factor important és que a nivell domèstic el consum de vi català creix i a nivell internacional cada vegada tenim una millor rebuda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa