Qalidès Terrers del Penedès, associació constituïda el 2004 per defensar i promoure els vins del territori, ha aprovat posar fi l’associació en la reunió celebrada aquest divendres, 14 d’octubre, a Pacs del Penedès. Els representants dels 14 cellers integrants de l’entitat han acordat posar fi a l’activitat ja que, segons han compartit en una nota, “consideren assolits els objectius pels quals es va constituir l’associació ara fa 18 anys i escoltades moltes de les peticions, que ha recollit i impulsat la DO Penedès”.

El grup apunta que “tot i que creiem que és molt interessant que els membres de l’associació continuem treballant com un think tank, estem convençuts que el plantejament de l’associació ha de transformar-se per adaptar-se a la nova situació”; i continuen, “aquests darrers deu anys, la DO Penedès ha estat molt proactiva i ha donat resposta a algunes de les nostres peticions. Estem convençuts que continuaran fent molt bona feina en la defensa dels vins i del territori i per tant la nostra tasca com a associació ja no és necessària”.

Defensa del caràcter i qualitat dels vins del Penedès

Qalidès va néixer amb l’objectiu de fer una sèrie d’actuacions per defensar el caràcter i la qualitat de vins del Penedès, potenciar els vins de terrer, donar a conèixer la llarga tradició vitivinícola de la regió i defensar l’entorn i identitat paisatgística del Penedès. Els elaboradors de Qalidès valoren molt positivament la feina realitzada per l’associació i considera que “s’ha exercit pressió i actuat com a lobby per millorar moltes coses que s’han aconseguit al llarg de tots aquests anys”.

Entre les fites impulsades per la DO Penedès amb la contribució de Qalidès, en destaquen el suport a projectes de petits cellerers, als que s’ha donat formació; l’elaboració del pla estratègic de la DO Penedès on es recullen moltes demandes dels cellers i viticultors; l’impuls a la sostenibilitat i la viticultura ecològica; la zonificació del Penedès; l’aposta per l’enoturisme i el congrés d’art i paisatge entre altres.

L’associació vitivinícola també ha organitzat, durant aquests anys, activitats per donar a conèixer els vins, el territori i la història vitivinícola del Penedès, que inclouen els Speed tasting, un format de tast original i innovador, experiències de maridatges en diferents restaurants, els Debats Qalidès i cursos d’estiu a la Universitat de Barcelona.

Fi d’una etapa

L’Associació ha celebrat la seva última assemblea aquest divendres 14 d’octubre, i hi ha formalitzat la fi d’una etapa, tot i que asseguren que continuaran reunint-se amb el compromís de tots els assistents de continuar treballant conjuntament per fer propostes a la DO Penedès. A la trobada també van acordar destinar el romanent dels comptes de l’associació al Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPVI), entitat sense ànim de lucre que organitza el Congrés d’art, paisatge vitivinícola i enoturisme.

Qalidès estava format pels cellers Gramona, Can Feixes, Família Torres, Sabaté i Coca, Mas Candi, Jané Ventura, Finca Viladellops, Pardas, Cellers Augustus Forum, Jean Leon, Mas Comtal, Can Ràfols dels Caus, Parés Baltà i Albet i Noya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa