VadeVi
Associació de Viticultura Regenerativa, “hi ha una altra manera de cuidar el planeta”
  • CA

Els cellers i viticultors Família Torres, Clos Mogador, Can Feixes i Jean Leon, juntament amb la consultora agrícola AgroAssessor, han signat aquest dilluns al matí els documents fundacionals de l’Associació de Viticultura Regenerativa, que té per objectiu ajudar a regenerar els sòls i mitigar l’emergència climàtica.

Tot i que ja fa mesos que s’està treballant en aquest projecte, com es va poder veure al Seminari d’Agricultura Regenerativa organitzat per Família Torres el juny passat, el director d’aquest celler, Miquel Torres, ha posat de relleu com, davant la “decepció” de la cimera COP26 de Glasgow, el sector agrícola ha de posar en marxa “més accions”, conscient de la seva importància en les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle.

El mateix Torres ha explicat que, malgrat que ja feien viticultura orgànica, des del seu celler van creure que calia “un pas més”. Tot plegat va començar amb la lectura d'”Holistic Management”, d’Allan Savory, el principal promotor d’aquesta aproximació a l’agricultura. El seu plantejament bàsic, ha explicat, és senzill: “imitar la natura sempre que sigui possible”. Una idea, ha remarcat, que no és “només una cosa romàntica” sinó que “es pot demostrar amb dades”. És per això, ha conclòs, que calia fundar aquesta associació, la primera de l’Estat dedicada a l’agricultura regenerativa.

Miquel Torres, director general de Família Torres | A.S.
Miquel Torres, director general de Família Torres | A.S.

El grup nascut avui, ha afirmat Torres, vol “que la gent conegui” aquestes pràctiques, que “es pot fer una viticultura diferent” més enllà de les tradicions i de la visió clàssica de “l’explotació” vitivinícola. “És l’única manera”, ha sentenciat, afirmant que el seu objectiu és aconseguir que els cellers “perdin la por”, compartint i explicant les experiències de tots plegats i els seus resultats tant en el sòl com en la qualitat del vi. “No és només reducció d’emissions sinó biodiversitat, mantenir la riquesa del sòl”.

Des del celler Jean Leon, Mireia Torres ha afegit que són “al punt d’inici” i que queda molta feina per fer però que l’experiència podrà “demostrar com funciona” a tothom, en una aposta que se suma a les altres que ha fet la família en innovació i sostenibilitat, entre les quals destaca, en un sentit semblant, International Wineries for Climate Action. Des d’AgroAssessor, Francesc Font ha reconegut, parlant del seu propi cas, “el canvi no va ser fàcil”. “Vinc de l’agricultura tradicional des de fa 300 anys”, ha recordat, però també ha deixat molt clar que el sector és “davant d’una de les últimes oportunitats” de posar fi a la tendència actual i aconseguir no només cuidar el planeta i produir aliments sinó, també, de fer més rendibles uns negocis que han anat perdent amb els anys a causa de l’esgotament de la terra. Al cap i a la fi, ha dit, “posem un altaveu a un altaveu que existeix des de fa molt de temps”.

Mireia Torres, directora general de Jean Leon | A.S.
Mireia Torres, directora general de Jean Leon | A.S.

Els mètodes tradicionals, han coincidit tots els membres fundadors, han esgotat la terra, que s’ha tornat “cada cop més pobra” i hi ha hagut “cada cop més erosió”, com ha explicat Joan Huguet, de Can Feixes. Ell, ha recordat, no només tenia vinya sinó també altres cultius fins que, finalment, va deixar que a la majoria hi creixés l’herba i fer-hi pasturar els animals. A la vinya, però, van continuar “llaurant i llaurant” fins que primer van passar a l’agricultura ecològica i després, “per necessitat”, a la regenerativa. Aquí, tant Huguet com Miquel Torres han coincidit en la necessitat de canviar. Si Huguet ha recordat que “la terra no és deslocalitzable” sinó que “és la que és”, la que ha “heretat”, Torres ha afirmat que en el futur “tota l’agricultura hauria de ser regenerativa” perquè, ha conclòs, és “l’única manera” de poder continuar treballant sense esgotar els recursos ni fer mal a tot el planeta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa