VadeVi
Audrey Doré: “Entendre de vi és la meva feina, no la del client”
  • CA
Audrey Doré, és la cap de sommeliers del Celler de Can Roca

!–akiadsense–>

Audrey Doré ( Lorient, Bretanya, 1980) va arribar a Catalunya amb 18 anys provinent d’una família francesa que no bevia vi. Llicenciada en Filologia Hispànica va arribar a Barcelona per fer un Erasmus i després de formar-se va començar a treballar com a sommelier i actualment és la cap de sommeliers del Celler de Can Roca. En les edicions de 2017 i 2019 va obtenir el títol de MIllor Sommelier de Catalunya. Va ser la primera dona que va guanyar aquest concurs. Amb anys d’experiència a l’esquena respon el qüestionari de El que sommeliers no expliquen“> per acostar-nos una mica a la seva feina.

Si quan demanes qui tastarà el vi es genera una certa tensió com la resols?

Amb tota la naturalitat del món, si és una parella potser els hi dono a tastar a tots dos i si és un grup habitualment designen ells.

Quan recomanes un vi què pesa més, el que han demanat per menjar o com són els clients?

Depèn de les taules. Sovint demanen ells una recomanació en funció del menú, però les preferències dels comensals passen sempre primer. Gaudiran molt més d´un estil de vi que els hi agrada que forçar un tipus de vi que pel menjar funcionarà millor però que potser no es prendran amb tant de gust.

Com saps en quina forquilla de preu et pots moure a l’hora de recomanar un vi?

Hi ha una sèrie de comentaris tipus “bé, que no es passi”, “alguna cosa normal” o “que estigui bé, però ja m’entens” que significa menys de 50 euros…A partir de 50 euros habitualment tenen clara quina franja de preu es volen gastar.

Una anècdota

Un senyor em va preguntar si sabia alguna cosa dels vins de Tokaji, perquè un amic seu li ho havia explicat però no sabia si li havia pres el pèl. Llavors em va preguntar que era això “dels putones”… (en realitat són Puttonyos i designen el nivell de sucre d’aquests vins hongaresos).

Amb quin tipus de client t’ho passes més bé?

Hi ha de tot. Des d’una colla d’amics que han estalviat un any per venir i vius tu també aquest moment que és molt important per ells. O parelles que es tornen molt divertides amb dues copes de vi. O productors de vins que admiro i que tinc la sort de poder conèixer.

Has notat en els darrers temps que la gent demani més vins catalans?

Sí. Des de fa uns anys tant els catalans com els turistes demanen sobre tot vi català. Crec que d’una banda perquè la gent sent que ha de consumir local (i no només amb els vins) i per un altre costat perquè la qualitat i diversitat dels vins catalans son molt més riques que fa uns anys

Tens un tipus de vi comodí, que sempre funcioni?

Crec que tots els sommeliers tenim uns vins comodí per categories de vins (blanc afruitat, blanc passat per fusta, negre estructurat de la zona…) que sabem que funcionaran

Si quan arribem al restaurant no hi ha sommelier o alguna persona del servei que ens pugui ajudar a triar el vi quines tres coses hauríem de tenir en compte sempre?

La franja de preus es la cosa primera, color i tipus de vi (més suau, més estructurat…) i país o regió.

Quan algú et diu que no hi entén de vi que li respons?

Que entendre de vi és la meva feina, no la seva… Jo no entenc de solfeig però escolto música i sé quin tipus de música no m’agrada.

Si algú et demana un vi que saps positivament que no lliga gens amb l’àpat que ha demanat què fas?

Com comentava abans, si a aquesta persona li encanta aquest vi, ho beurà amb molt més gust que un altre, encara que lligui millor amb el plat

Valores i tens en compte els vins de proximitat a l’hora de recomanar un vi?

I tant! Igual que en la Rioja beuen vins locals, és important donar a conèixer els nostres vins. En el cas del Celler de Can Roca tenim molta diversitat de regions i països que també ens encanten, però és cert que venem molt vi de l´Empordà i de la resta de Catalunya.

En què ens marcarà per sempre la crisi del coronavirus?

Potser que vivíem massa accelerats

Després del COVID creus que hi haurà més sensibilitat per allò més proper?

És justament un dels punts que hem après amb aquesta crisi… Que hem de consumir productes locals i de temporada, i de productors que defensin un model sostenible.

També han respost aquest test Clara Puigvert del restaurant Les Cols, David Seijas, ex sommelier del Bulli, Rubén Pol del restaurant Disfrutar i Cristina Losada del restaurant Enigma i Ton Colet del restaurant El Cigró d’Or.

Amb el suport de

Incavi logo

!–akiadsense–>

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa