L’arribada dels primers vins de l’anyada 2022 tornarà a celebrar-se amb la Festa del Vi Novell que tindrà lloc el dissabte 12 de novembre als jardins del Palau Robert de Barcelona, recuperant així un esdeveniment que els dos darrers anys havia quedat suspès a causa de la pandèmia. Aquesta nova edició reunirà producte de 13 cellers catalans que surten al mercat sota l’empara de set denominacions d’origen.

Després de la festa, el vi novell començarà una gira per Catalunya amb una wine truck. La gira tindrà lloc durant tots els caps de setmana a partir del 13 de novembre i fins a mitjans de desembre. Es tracta d’una proposta que va néixer l’any passat amb l’objectiu d’oferir una celebració de més petit format, adaptada al context de pandèmia. Enguany, s’ha volgut mantenir, ja que permet apropar el vi novell a molts punts de la geografia del país.

Tots els detalls de la festa, que compta amb el suport de l’INCAVI i forma part dels actes de la Setmana del Vi Català, es desvetllaran precisament coincidint amb la presentació de la nova edició de la Setmana aquest pròxim 24 d’octubre.

Més cellers i una nova DO

El projecte de recuperar el vi novell i donar-li la importància que té en països com França, on l’arribada Beaujolais nouveau és molt celebrada, creix any rere any. Aquest any dos nous cellers i una nova zona geogràfica, la DO Pla de Bages, se sumen a l’esdeveniment. Enguany elaboren vi novell els cellers Carles Andreu, Josep Foraster, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà; el Celler de Sanuí, de la DO Costers del Segre; el Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; els cellers Masroig i Ronadelles, de la DO Montsant; el Celler Cooperatiu de la Granada, Covides i Maset, de la DO Penedès; el Celler Cooperatiu d’Artés, de la DO Pla de Bages; i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta.

Un vi de temporada

El vi novell és un vi de temporada que surt al mercat l’11 de novembre, el dia de Sant Martí; està pensat per ser consumit de manera immediata, idealment entre novembre i finals d’hivern.

La història del novell a Catalunya es remunta a les cases de pagès, on el vi de l’any anterior no arribava en bones condicions fins a l’hivern següent i s’esperava amb molta il·lusió el vi de la nova anyada. Aquest vi es consumia sense haver reposat, tal com fan la resta de vins, fins i tot els joves, que no surten al mercat fins més endavant.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: José maria a octubre 21, 2022 | 13:08
    José maria octubre 21, 2022 | 13:08
    Voldria rebre información de les vostres activitats
    • Icona del comentari de: evicens a octubre 21, 2022 | 13:24
      evicens octubre 21, 2022 | 13:24
      Hola! Et pots subscriure al butlletí i rebràs l'actualitat del Vadevi. Tens l'opció en aquesta mateix pàgina. Gràcies José Maria

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa