Carinyena

!–akiadsense–>

L’article d’opinió de Jaume Aguadé va ser premonitori i finalment el Ministeri d’Agricultura permet que la carinyena es pugui dir carinyena i es pugui posar a les etiquetes de qualsevol vi elaborat amb aquesta varietat.

Han estat anys de subterfugis buscant versions com ‘carinyana’ o la més formal ‘samsó’ per especificar que un vi estava fet amb aquesta varietat. I tot plegat perquè a l’Aragó hi ha una denominació d’origen que es diu precisament així DO Cariñena, a on curiosament, aquest tipus de raïm té una presència del tot residual. La norma volia evitar la confusió.

Ara però ja està i tant des de la DOQ Priorat com des de la DO Empordà consideren que és una “excel·lent notícia, que retorna les coses a la normalitat. És la forma més natural” asseguren els seus presidents Salustià Àlvarez i Xavier Albertí en declaracions a Vadevi.

Àlvarex recorda que la carinyena és una de les varietats principals de la seva denominació d’origen, però a més assegura que “la màxima expressió de la carinyena a tot el món la tenim aquí. Era un contrasentit que no li poguéssim dir pel seu nom, era com perdre 100 anys d’història del Priorat. I dir-li samsó era totalment anormal”.

A la DO Empordà, al contrari del que es pugui pensar, la carinyena és la varietat que més superfície ocupa, prop de 400 hectàrees. És per això que “haver de dir amb un nom exòtic aquesta varietat tan comuna era molt extrany i molt poc natural”. I afegeix que hores d’ara, “estic convençut que molta gent no sap que és el samsó”.

D’altra banda, des d’aquesta dues denominacions celebren també molt que s’hagi autoritzat la carinyena blanca. I segurament l’altra varietat que més crida l’atenció de la nova llista publicada pel Ministeri d’Agricultura és el morenillo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa