VadeVi
Catalunya s’omple d’actes lúdics i didàctics al voltant del vi
  • CA

Diversitat, riquesa, territori… La Setmana del Vi Català unifica i dona sentit a tots aquests conceptes a través de diverses activitats que s’organitzen amb el vi com a principal protagonista. I es fa en tot l’àmbit geogràfic de Catalunya. Enguany, que en celebren la tercera edició, són més d’un centenar les propostes del programa que ha donat el tret de sortida aquest divendres 4 de novembre i que s’allarga fins diumenge 13. 

Organitzada per l’INCAVI i el Departament d’Acció Climàtica, amb el suport de totes les DO del país, neix amb l’objectiu de ser “una oportunitat lúdica i didàctica per acostar-se al món del vi”, alhora que “descobrir-ne la diversitat i riquesa“, en paraules dels organitzadors, que també posen l’accent en el fet que les activitats permeten vincular el vi amb altres sectors com el turístic, el gastronòmic o fins i tot el musical. 

Programa estructurat sobre cinc eixos

I és que precisament el programa de l’edició s’ha estructurat sobre aquests cinc eixos: enoturisme, gastronomia i restauració, activitats comercials, cultura del vi i activitats divulgatives. Seguint aquest patró, doncs, es diferencien una àmplia varietat i tipologia d’activitats. D’una banda, les organitzades expressament per entitats amb motiu de La Setmana i, de l’altra, les ja existents al calendari de novembre i que també han volgut sumar-se a l’esdeveniment.

D’entrada, per exemple, el Most Festival, el festival internacional de cinema del vi, que enguany també ha volgut incorporar la seva oferta cinematogràfica a la programació de La Setmana del Vi Català. Amb ells, el Congrés i la Nit dels Enòlegs i Enòlogues de Catalunya, que tindrà lloc divendres dia 11, o la Mostra de Vins de Malvasia, prevista per diumenge dia 13.

Alba Gràcia, historiadora i responsable del Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges, comparteix amb Vadevi que sumar la Setmana de la Malvasia -que se celebra coincidint amb el mes de novembre- amb La Setmana “ajuda a posicionar Sitges al mapa del sector vitivinícola del país”, ja que són dies on es comparteix aquest lligam i llegat històric que es conserva a la vila de la mà d’aquesta varietat. A part de la mostra també han incorporat al programa un ‘maridatge a cegues’ amb productes del Garraf, que farà Caram-Caram; i el ViViVi de La Gastronòmica, que es farà a la Capella Modernista del Celler de l’Hospital.

Judith Cortina i David Jobé, periodistes i directors del portal ENOTURISTA | Foto: Enoturista

El vi català, a la Fira de Barcelona

El Gastronòmic Fòrum Barcelona, que s’inaugura precisament aquest dilluns dia 7 a Fira de Barcelona Montjuïc també serà fins dimecres punt de trobada del vi català. D’una banda, tindrà la participació de 32 cellers a l’espai expositiu de la fira, en el marc d’una acció promocional que organitzen conjuntament PRODECA i l’INCAVI; i, de l’altra, s’hi faran ponències i sessions de tastos guiats dins l’Aula de la Setmana del Vi Català. 

La Denominació d’Origen Pla de Bages es presenta a través d’un tast de vins que dirigirà l’enòleg i president de l’entitat Joan Soler. Serà dimecres 9 a partir de les 12:00 h del migdia. “Explicarem la història del Bages a través dels seus vins”, comenta a Vadevi l’Eva Farré, secretària de la DO. Hi haurà l’oportunitat de tastar productes fets amb una de les seves varietats estrella, el picapoll, però també vins “que van venir fa temps i ja tenen solera”, com els merlots i els cabernets, i també els fets amb varietats recuperades més recentment, com són les mandó i sumoll, comparteix Farré.

De fet, el Bages participa en aquesta sessió a Barcelona, però en paral·lel diversos cellers i altres agents actius del territori també organitzen activitats i reben aquests dies persones que s’interessen per conèixer aquesta històrica relació amb el vi. “La Setmana del Vi Català és una bona iniciativa que permet donar valor al territori, ja que aglutina activitats arreu i permet que tothom pugui participar-hi, sigui d’un lloc o altre de Catalunya”, afegirà l’Eva Farré.

Termòmetre del vi català a les xarxes

És el tercer any que l’equip del portal Enoturista elabora aquest exhaustiu estudi que posa el termòmetre al sector del vi català a les xarxes socials. David Jobé i Judith Cortina presentaran també en el marc d’aquesta Aula els resultats de l’estudi Enodata, elaborat a partir de l’anàlisi de sis plataformes, Instagram, Twitter, Facebook, LinkedIn, Youtube i TikTok. “Estem molt agraïts per la confiança que ens fa la Generalitat amb aquest projecte, i sobretot ens fa contents compartir el resultat en el marc d’un aparador com el que ofereix La Setmana”, comenta David Jobé a Vadevi.

“Hem estudiat l’evolució dels cellers, entenent resultats en funció de diversos factors que s’escapen únicament del nombre de seguidors”, afegeix. I el cert, confirma, és que s’analitzen per igual grans comptes que tenen equips professionals al darrere com els que s’ho fan els mateixos viticultors o cellerers. “És un repte, però creiem que els resultats poden generar debat i interès en el sector”.

Com a element innovador d’aquesta edició, han tingut en compte per exemple el segrest de comptes a Instagram, que en el llarg d’aquest any ha afectat diversos projectes del vi, tot generant, segons Jobé, “certa inseguretat” per la falta d’eines i coneixement per resoldre-ho; i han introduït a l’estudi comptes vinculats amb el món del vermut. “És un segment que genera molt d’interès, un sector en auge i hem cregut que valia la pena incorporar-lo”. Els resultats es compartiran dimecres 9 de novembre a partir de les 16:00 h de la tarda a l’Aula.

Programa complet de l’Aula

Dilluns 7 de novembre

10:30 – Tast Vertical des de la Setmana del Vi Català, amb Empar Moliner i Ramon Francàs. Amb una entrevista a Alba Balcells i intervencions d’alguns cellers presents al Showroom del vi català. Es gravarà el programa per emetre’l a Catalunya Ràdio.

16:00 – Presentació de la col·lecció Envinats de Vibop per part de l’editora, Montserrat Serra, i lectura en veu alta de fragments literaris, d’alguns dels 19 títols de la col·lecció, a càrrec de l’actor Mark Ullod.

Dimarts 8 de novembre

12:00 – DO Cava: Del mètode tradicional a l’Excel·lència, amb Sílvia Cullell.

16:00 – Tast Biodiversitat: influencia el paisatge botànic de les vinyes en les aromes del vi?, amb Enric Bartra. Es tastaran dos vins del projecte.

Dimecres 9 de novembre

10:30 – Tast dels 7 paisatges de la DO Costers del Segre, amb el sommelier Jordi Martínez

12:00 – Tast de la DO Pla de Bages a través de les seves varietats, a càrrec de l’enòleg i president de la DO, Joan Soler.

16:00 – Els cellers a les xarxes socials. Presentació de l’estudi Enodata a càrrec de Enoturista.cat amb el suport de l’INCAVI. Taula rodona amb la participació d’alguns cellers.

Façana del celler Herència Altés després de la darrera nevada | Foto: Herència Altès

Activitats als cellers

Complementant aquesta oferta, i tal com apuntava la secretària de la DO Pla de Bages, aquesta Setmana del Vi Català omple d’activitats tot el territori de la mà de cellers, entitats i altres agents que obren les portes de casa seva per acollir activitats habituals o pensades i creades especialment per a l’ocasió. Hi ha visites tradicionals, tastos de vins i gastronomia local, i algunes propostes singulars, com la d’un tast de vi a l’interior d’un avenc (que organitza Avenc del Garraf); un combat vitivinícola entre l’Empordà i la resta de territori català organitzat pel Celler la Vinyeta; o una visita especial al celler terraltí Herència Altès, entre moltes d’altres.

Es pot consultar tota la programació per dies i ubicacions a través de la pàgina web www.setmanadelvicatala.cat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa