VadeVi
Catalunya comparteix les novetats en recerca en un congrés mundial a Mèxic
  • CA

El 43è Congrés Internacional de la Vinya i el Vi ha portat aquesta setmana (del 31 d’octubre al 4 de novembre) a Ensenada, Mèxic, diverses personalitats, científics, acadèmics i productors i elaboradors de vi d’arreu del planeta amb l’objectiu de posar en comú les darreres novetats en recerca i les principals tendències amb relació al cultiu, producció de raïm i elaboració de vins.

Catalunya participa en aquest fòrum amb una delegació encapçalada per la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, que ha conduït dues ponències dins el programa científic. D’una banda, la impartida pel tècnic i investigador Lluís Giralt, qui ha pogut presentar el projecte ‘Biocontrol de malalties de la vinya‘ sobre l’eficàcia en el control de l’oïdi i el míldiu amb microorganismes i extractes vegetals per reduir l’ús de coure. Aquest projecte, liderat per l’INCAVI, compta amb la participació de la Cambra d’Agricultura Pirineus Orientals de França, la Universitat de Girona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Perpinyà i les empreses Akinao i Futureco Bioscience.

D’altra banda, la doctora i investigadora de l’INCAVI i l’IRTA, Anna Puig, ha presentat la ponència ‘Anàlisi sensorial de vins elaborats amb varietats minoritàries d’Espanya’, que avalua el potencial organolèptic de 205 vins monovarietats elaborats amb 51 varietats minoritàries que es troben a l’estat espanyol i que s’ha realitzat de la mà del Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya. L’objectiu del treball ha estat estudiar el potencial enològic per a l’elaboració de vins de qualitat a partir de varietats amb una petita superfície de cultiu, que podrien ser més resistents a la sequera i a determinades malalties fúngiques perquè estan adaptades a cada zona climàtica. Aquestes característiques poden ser interessants per mitigar els efectes del canvi climàtic i diversificar el mercat vitivinícola que hi ha actualment. Els resultats han permès analitzar els descriptors que defineixen els principals atributs de cada varietat, i veure la relació entre les característiques sensorials i l’adaptació del cultiu a cada regió vitivinícola.

Alba Balcells i Pau Roca, a Mèxic

Una trobada ‘estratègica’

“Considerem estratègic ser presents en aquest gran fòrum i mostrar la potència de Catalunya en l’àmbit de la recerca i la implementació de polítiques públiques en pro a la qualitat i a la sostenibilitat del sector”, comenta la directora. De fet, més enllà de la participació i acompanyament de les ponències, la directora general ha aprofitat la trobada per mantenir reunions amb el Ministre d’Agricultura del Govern de Mèxic, el director general de l’OIV, Pau Roca, i representants dels governs de diferents països i institucions científiques; i amb membres de l’Aliança Wine Origins, entre d’altres, amb l’objectiu final de promoure el vi català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa