VadeVi
Catalunya es posiciona com a capdavantera en l’aposta per la vitivinicultura sostenible amb l’Ecososteniblewine 2010
  • CA

Més de 500 professionals del sector del vi han assistit a la segona edició de l’EcosostenibleWine, conferència internacional sobre canvi climàtic i viticultura més rellevant d’Europa que s’ha celebrat per segona vegada a Vilafranca del Penedès. Durant dos dies, una cinquantena de professionals han debatut sobre la necessitat de seguir criteris sostenibles en l’elaboració del vi i sobre les possibles mesures o sistemes a aplicar per apropar-se a aquest objectiu. Segons han explicat els organitzadors “feia anys que no s’havia vist tanta afluència per un congrés a Vilafranca del Penedès”.

En aquest sentit, el director de l’Incavi Oriol Guevara ha destacat que “ha estat un fòrum de debat molt positiu” i que “segur que hi haurà una següent edició, probablement d’aquí a dos anys”. Guevara assenyala que a partir d’ara, l’Incavi treballarà per fer un recull de les diferents conclusions a les que s’ha arribat i elaborar un document amb consells perquè els cellers siguin cada vegada més sostenibles, una necessitat que, segons Guevara, no qüestiona ningú.
[[frase]]
Amb l’Ecososteniblewine ha quedat patent que la producció sostenible i ecològica és el valor afegit, a curt termini, per a l’obtenció de vins de qualitat i la força necessària per a ser competitius en els mercats internacionals. A la taula rodona de l’últim dia els experts varen debatre si el mercat estarà disposat a pagar més per un vi sostenible. Un exemple clar és el mercat alemany, on sí que aquesta aposta està funcionant, amb un creixement de les vendes dels vins ecosostenibles realment espectacular. Segons el conseller d’Agricultura Joaquim Llena, “en un moment d’incertesa aquesta jornada aporta moltes pistes i eines per afrontar millor el futur del sector vitivinícola, amb més garanties pel conjunt de la societat i atentent millor a les demandes dels consumidors”.

Pràctiques concretes
Uns dels consells i pràctiques sostenibles més utilitzades ja avui en dia per la gran majoria dels cellers de vins sostenibles i que ens han transmès i compartit amb exemples des de l’EcoSostenibleWine, han estat la millora de la utilització d’energies renovables, implantació de tècniques per a estalviar aigua i la seva reutilització al celler. Tot i així, experts de diferents organismes i universitats com les universitats Rovira i Virgili, de Barcelona, de Salamanca, de Saragossa, l’Institut de Ciències de la Vinya i el Vi de Logroño, el Centre d’Innovació tecnològica Meteor, el Centre Nacional de microelectrònica del CSIC, l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV) i les empreses Avanzare (Rioja) i BASF (Alemanya) han explicat els seus projectes i investigacions. Entre d’altres qüestions s’ha parlat de l’estabilització tartàrica dels vins, la fermentació malolàctica i el procés de fermentació, els polifenols, les aigues residuals, el metabolisme del llevat, l’analisi de les aromes, la influència del reg, la composició fenòlica del raïm, els sistemes d’avaluacions de l’impacte ambiental de l’activitat dels cellers i el protocol de càlcul de les emissions de gasos d’efecte hivernacle que està desenvolupant l’OIV.


L’Ecososteniblewine 2010 ha estat un èxit de convocatòria FOTO: INCAVI

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa