Els viticultors que es van acollir als “Plans de reestructuració i reconversió de la vinya per a l’adequació varietal a les noves tendències del mercat” durant la campanya 2009-2010, van plantar majoritàriament varietats blanques autòctones.

Segons dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), el 26% va optar pel macabeu, el 23% pel xarel·lo, el 17% per la parellada i el 8% per la garnatxa blanca. Així, entre aquestes quatre sumen el 74% del total. El 26% restant es reparteix entre la resta de varietats, tant blanques com negres i foranes o autòctones.
[[frase]]

Ramon Lletjós, subdirector general d’agricultura ha explicat a VADEVI.cat que en aquests últims anys s’ha detectat un canvi de tendència en les varietats escollides: “Abans s’anava més a varietats negres i foranes”. També ha dit que moltes cellers petits aposten pels vins elaborats amb varietats catalanes tradicionals per distingir-se al mercat.

El DAMM no imposa les varietats
Segons Lletjós, la tria de les varietats la fan els propis viticultors: “Nosaltres, des del Departament, oferim assessorament basat ens els estudis i en l’experimentació que es fa a l’INCAVI, però la decisió, la tria final de la varietat, és de cada empresa”. “Imposar les varietats, seria ficar-nos en casa aliena”, explica i afegeix: “Què passaria si imposéssim una varietat concreta a un viticultor i després no vengués bé el raïm o el vi que n’ha estat elaborat?”. “Només en casos d’excedents, com passa amb els cítrics, per exemple, el Departament podria tenir alguna cosa a dir-hi”, afegeix Lletjós.

Fa uns dies, el DAAM va aprovar les bases reguladores de l’ajut als plans de reestructuració i reconversió de la vinya per a la campanya 2010-2011 i ha convocat els ajuts corresponents. El termini de presentació finalitza el 19 de febrer de 2011. Les mesures de reestructuració i reconversió de la vinya tenen com a finalitat augmentar la competitivitat dels productors vitivinícoles, i afavorir la modernització de les explotacions, així com l’adequació varietal a les noves tendències del mercat.

Es compensarà els viticultors per la pèrdua d’ingressos derivada de l’aplicació del pla, que es fixa en 1.700 euros/hectàrea, en el cas de mesures de reestructuració que incloguin arrencada, i 850 euros/ha, en el cas de les accions de transformació de vas a emparrat i reempelt.


La IG desvirtuava el mapa de les 11 DO FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa