VadeVi
Catalunya tindrà una nova Llei d’Ordenació vitivinícola a finals de 2017
  • CA

Aquest dijous ha tingut lloc a la seu dels Serveis Centrals del Departament d’Agricultura a Barcelona la Taula Sectorial de la Vinya i el Vi. En el marc d’aquesta reunió, s’ha explicat la previsió per part del departament d’Agricultura d’aprovar a finals de 2017, una nova Llei d’ordenació vitivinícola, que havia quedat aturada la passada legislatura, i que està prevista en el Pla de Govern. En aquest sentit, els participants de la Taula s’han manifestat a favor d’aquesta iniciativa, sempre i quan es faci amb la implicació del sector.

L’objectiu d’aquesta nova Llei és l’adaptació de la normativa catalana a la normativa europea, així com donar cobertura amb una norma amb rang de llei d’àmbits regulats per normes reglamentàries o estatals, a més d’impulsar la simplificació administrativa i l’ús dels mitjans electrònics en la relació Administració- operadors i ciutadans. Així mateix, el que es pretén és una llei que es correspongui millor a l’evolució de la viticultura catalana dels últims anys, un text més adaptat a la realitat actual d’aquest sector.

D’altra banda, el DARP també està desenvolupant un nou Decret que regularà el control del potencial vitivinícola a Catalunya. Aquest decret té com a finalitat donar un marc jurídic a totes les novetats introduïdes per la Unió Europea en aquest àmbit, adaptant-se així a la nova Organització Comú de Mercats Agrícoles (OCM).

Anàlisi del sector i previsions de collita

Durant la reunió també s’ha fet una anàlisi de la situació actual del sector, i s’ha confirmat que el conjunt dels vins amb Denominació d’Origen catalana lideren el mercat a Catalunya l’any 2015 i la tendència a l’augment del valor dels productes vinícoles catalans.

Quant a les perspectives de collita, s’ha posat de manifest per part dels assistents, la preocupació per la sequera actual que en cas de que es mantingui, pot afectar a la verema d’enguany.

Ajuts a la promoció de vi en tercers països

En un altre ordre de temes, el DARP ha explicat que per a la campanya 2015/2016, 314 programes d’empreses van obtenir ajuts per valor de 8,4M€ per promoure el vi a països tercers. Per la campanya d’enguany, 2016/2017, s’han presentat 403 programes i s’aprovaran 9,1M€ per subvencionar-los.

Les accions subvencionables en aquesta línia d’ajuts van adreçades a mesures de promoció i publicitat, de qualitat, de participació en esdeveniments, fires i exposicions i campanyes d’informació.

Els principals mercats de destinació són Amèrica del Nord, Centre i Sud Amèrica i Àsia.

La nova ordenació vitivinícola evoluciona favorablement

Respecte a l’aplicació del nou règim d’autoritzacions de plantació de vinya, que va entrar en vigor el passat 1 de gener de 2016, els resultats d’una primera valoració destaquen una evolució continuista pel que fa al volum d’arrencades i de plantacions de vinya.

D’una banda, ja s’han atès arreu de Catalunya prop de dos milers de sol·licituds de conversió dels antics drets de plantació en autoritzacions. Aquestes conversions permeten que no es perdi el potencial vitícola vigent de campanyes anteriors, respectant els períodes de caducitat dels drets d’origen.

D’altra banda, està finalitzant el procés de concessió d’autoritzacions de noves plantacions de vinya, anomenat mecanisme de salvaguarda, amb un resultat final de 13.481 hectàrees sol·licitades a tot l’Estat Espanyol i 4.173 hectàrees concedides (segons resolució publicada el passat dia 30 de gener de 2016). El viticultors de Catalunya han sol·licitat un total de 413 hectàrees, de les quals 329 són admissibles i, després de fer un repartiment a prorrata atès que la superfície demanada ha superat amb escreix l’oferta pel Ministeri, se’n podran concedir 178,2. El procés es va iniciar amb la presentació de sol·licituds, del passat 1 de febrer al 15 de març, i finalitzarà amb la notificació de les concessions als viticultors, les quals s’hauran enviat abans de l’1 d’agost tal com preveu la normativa. Aquest procés, que permet un augment anual del potencial, es repetirà cada campanya en les mateixes dates.

La Taula Sectorial del Vi i la Vinya d’avui ha estat encapçalada per la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, i el director general de l’INCAVI, Salvador Puig, acompanyada del director dels Serveis Territorials a Barcelona, Josep Pena, i el director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central, Ramon Lletjos. Per part del sector, han participat les Organitzacions Professionals Agràries, Unió de Pagesos i els Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i representants del Consell Regulador del Cava, l’Institut del Cava, de la DO pla de Bages, , del Consell Regulador Qualificat del Priorat. També hi ha assistit el Consell Regulador de Catalunya i l’Associació Vinícola Catalana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa