Cava a 1'55 €

!--akiadsense-->

No es pot dir, ni molt menys, que les festes nadalenques hagin estat plàcides per al sector del cava, com esperava un Consell Regulador del Cava que confiava de tancar l’any igualant les xifres de venda del 2016 tot i les moltes turbulències econòmiques i polítiques i després d’haver superat un octubre negre. Tot i els esforços del Consell Regulador del Cava per prestigiar el cava amb accions com la dels nous productes de Paratge Qualificat, que s’han estrenat precisament aquesta passada campanya de Nadal, han tornat els preus escandalosament baixos a la gran alimentació.

S’han vist fins a Reis caves a 1,55 euros, la qual cosa ha indignat a bona part del sector. Sobre aquesta qüestió fins i tot s’hi ha posicionat, a través de les xarxes socials, el conegut prescriptor José Peñín: “A 1,55€ en Mercadona. No sé puede pedir más por ese precio. Joven, fresco, ligerisimas notas de levaduras y muy correcto. Fortuna para el comprador y desgracia para el buen nombre de la DO Cava">”. Arran de la polèmica pels preus excessivament baixos José Peñín també ha apuntat que “en el mercado internacional el cava fue líder después de champagne con unos precios proporcionalmente mayores hasta hace 20. Hoy el Prosecco siendo más caro ha desbancado al cava sin ser mejor vino. Hay que defender el producto por su calidad y no por precio”.

Per si això no fos poc, el sector ha hagut de lidiar amb l’agra polèmica aixecada per la decisió del Ministeri d’Agricultura de limitar a un 0,52% el creixement de la superfície de vinyes inscrites a la DO Cava durant aquest 2018. És una decisió que no acontenta ningú però que ha provocat indignació tant a Extremadura com a la Comunitat Valenciana. El Cava no ha rebut el mateix tracte que la Rioja i, tot i això, s’han hagut de sentir veus molt dures provinents des de Requena o Almendralejo, on s’ha polititzat la qüestió de manera gratuïta. El Ministeri d’Agricultura s’ha vist forçat a intentar calmar les mogudes aigües assegurant que no cal plantejar la qüestió “en termes de guerres entre zones” perquè el cava és únic, tot i que repartit en 159 municipis de set comunitats autònomes.

La DO Cava anhelava un creixement zero, avalat amb estudis de les universitats Rovira i Virgili i de la Rioja, ja que en els darrers tres anys ja s’ha crescut en 2.785 hectàrees, una xifra que es considera “molt considerable i suficient per abastir les necessitats de les vendes de la DO”. El president del Consell Regulador del Cava, Pedro Bonet Ferrer, afirma amb raó que “l’excés de superfície vitícola desestabilitza la marca ja que l’excés de vi que es pugui produir acabarà incrementant el segment low cost"> del cava”.

Ja ho hem vist novament aquest Nadal als prestatges de la gran alimentació. Pedro Bonet ha treballat durant els darrers quatre anys per elevar el cava “a la màxima categoria del vi a Europa”. La seva tasca es clourà el proper mes de març i, a hores d’ara, encara es desconeix qui optarà a ocupar la seva cadira, la qual cosa genera certa inquietud en el sector.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pedro Bonet a treballat per elevar el cava? a gener 05, 2018 | 10:57
  Pedro Bonet a treballat per elevar el cava? gener 05, 2018 | 10:57
  En Pedro Bonet i en José Luís especialment, lo que han fet és perdre com a mínim la meitat del mercat potencial a Catalunya. Us felicito fills. Per quan un Freixenet Carta Magna, a les Espanyes els faria molta gràcia.
 2. Icona del comentari de: Cartanya a gener 05, 2018 | 16:11
  Cartanya gener 05, 2018 | 16:11
  Amb aquest preus, i subvencionan la "Fundacion Francisco Franco", no crec que els hi quedi diners per guardar -los a Panamà!!!! O potser si?.
 3. Icona del comentari de: David a gener 05, 2018 | 18:21
  David gener 05, 2018 | 18:21
  1,55... No tenen pebrots de posarlo a 155€, no... :D
 4. Icona del comentari de: Joaquim a gener 05, 2018 | 19:37
  Joaquim gener 05, 2018 | 19:37
  No m'agrada el Freixenet
 5. Icona del comentari de: Nit de Reis a gener 05, 2018 | 21:17
  Nit de Reis gener 05, 2018 | 21:17
  Jo aquí hi veig una altra cosa. D'acord que és ensorrar el sector venent a aquest preu si és que es respecta un mínim de qualitat. El que hi veig és que Mercadona ven un cava a 1,55 €. No us diu res aquest número? Crec que el súper ha volgut jugar amb una quantitat per vexar-nos. És de Vox populi que l'amo d'aquest súper és un dels que afluixen la pasta a ciudadanos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa