VadeVi
El celler de Pacs de Torres arribarà al 50% d’autoconsum energètic el 2023
  • CA

Família Torres preveu arribar al 50% d’autoconsum energètic al seu celler de Pacs del Penedès a principis del 2023 gràcies a l’energia renovable que produirà en les seves pròpies instal·lacions.

Als panells solars i la caldera de biomassa que té en funcionament des de fa temps, se sumaran al llarg d’aquest any i principis del vinent, quatre nous projectes fotovoltaics que permetran al celler arribar a aquest percentatge d’autarquia energètica.

Família Torres ha completat el primer d’aquests projectes, que s’ha ubicat a la teulada de l’edifici que acull el Centre de Visites, el restaurant El Celleret i el Museu Fundació Família Torres, en l’emblemàtica finca Mas La Plana. Dos altres projectes s’instal·laran també sobre teulades dins del recinte del celler i l’últim ocuparà un terreny proper. A més dels panells fotovoltaics, el celler compta des del 2012 amb una caldera de biomassa que s’alimenta de sarments, ceps i restes forestals i que contribueix de manera significativa a la seva capacitat d’autogeneració energètica.

Per al celler familiar, les energies renovables autogenerades “són clau” per combatre el canvi climàtic i aconseguir l’objectiu de reduir les emissions de CO2 directes i indirectes en un 60% com a mínim el 2030 respecte al 2008. Tenen l’objectiu de convertir-se en un celler d’emissions zero netes abans del 2040.

Segons Miguel A. Torres, president de Família Torres i impulsor del programa ambiental Torres & Earth, “hem d’accelerar i intensificar els esforços per reduir les emissions de CO₂ en tots els sectors i a tots els nivells. Estem davant d’una emergència climàtica que ja és irreversible, com ens demostren les onades de calor i els incendis que estem patint a l’Estat espanyol i per tot el sud d’Europa i que succeiran cada vegada amb més freqüència. Cal descarbonitzar l’economia amb urgència i tractar d’adaptar-se a la realitat climàtica que ja ningú pot qüestionar”.

Plaques fotovoltaiques cobreixen el celler de Pacs del Penedès | Torres

Un 35% menys d’emissions de CO2

Torres & Earth és el programa ambiental que Família Torres va posar en marxa el 2008 amb l’objectiu de reduir la seva petjada de carboni, adaptar-se al nou escenari climàtic i conscienciar sobre la gravetat de la situació. Segons el balanç auditat d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle de Família Torres (en aquest cas, Miguel Torres S.A.), el celler ha reduït en un 35% les seves emissions de CO₂ per ampolla del 2008 al 2021 en tot l’abast (abastos 1, 2 i 3), des de la vinya fins al consumidor.

Han estat diversos els factors que han contribuït a mantenir la tendència de reducció d’emissions dels últims anys. D’una banda, s’ha comprat menys quantitat de gasos que es fan servir en processos d’elaboració i conservació del vi, gràcies sobretot a la producció pròpia de nitrogen, que s’utilitza principalment en l’embotellament, i també a la captura del CO₂ de la fermentació del vi per reutilitzar-lo com a gas inert i evitar així que el vi s’oxidi abans de ser embotellat. D’altra banda, la reducció de les emissions aconseguides per diversos proveïdors de material auxiliar, concretament d’ampolles de vidre, embalatges de cartró i taps de suro, també han contribuït a aquest resultat ja que les emissions generades pel conjunt de proveïdors de Família Torres tenen un pes important –de prop del 90%– en la petjada de carboni del celler.  

Al balanç 2021, s’ha tingut en compte per primera vegada el projecte de la plantació d’arbres a la Patagònia Xilena que ajuda a compensar les emissions de celler amb recursos propis i se sumen a les mesures de reducció d’emissions. Des que es va posar en marxa el programa Torres & Earth, Família Torres ha invertit prop de 17 milions d’euros en mesures de reducció i adaptació al canvi climàtic. També ha impulsat la creació d’associacions per avançar de manera col·laborativa en la descarbonització del sector: el 2019 va cofundar, juntament amb el celler californià Jackson Family Wines, International Wineries for Climate Action, i el 2021, l’Associació de Viticultura Regenerativa per estendre aquest model agrari que maximitza la capacitat d’absorció de CO2 atmosfèric de les vinyes gràcies a les cobertes vegetals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa