VadeVi
El CEPvi reclama infraestructures energètiques que no malmetin les vinyes

El Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPvi) adverteix que la futura construcció de la MAT Valmuel-Begues posarà en risc l’economia del Penedès. Segons informa ACN, el col·lectiu denuncia que el traçat de la línia de molta alta tensió escapça nombroses hectàrees de vinyes amb repercussió directa a l’activitat de prop de 30 cellers i desenes de masies. Recalquen que de les vinyes en depèn tot el negoci del vi i els escumosos, així com l’enoturisme i el turisme rural, i la seva xarxa de proveïdors.

Distorsionaran el paisatge amb torres de 70 metres“, lamenta l’arquitecte Pau Batlle, vocal de CEPvi. Per això exigeixen que es planifiqui el desplegament d’infraestructures energètiques apostant per les fotovoltaiques sense malmetre els camps de vinya. En una visita aquest dimarts a Olèrdola (Alt Penedès) i Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès), el CEPvi ha volgut demostrar sobre el terreny quines serien les zones afectades per la futura MAT si la seva construcció tira endavant. El col·lectiu, que va presentar al·legacions al projecte a finals d’estiu, ha assenyalat la MAT com una “gran amenaça” per al territori. “Si destruïm les terres de conreu de la comarca, estarem destruint tot el patrimoni i història del Penedès”, ha avisat la presidenta del CEPvi, Soazig Darnay.

Des de l’entitat han remarcat que, rere les vinyes que predominen el paisatge penedesenc, hi ha centenars de pagesos i una gran indústria del vi que vertebra tota la vegueria. Darnay ha recordat que bona part de la producció es dedica a exportacions, amb la conseqüent repercussió per a l’economia i imatge de Catalunya. Per aquest motiu, els membre del CEPvi han avisat que “esmicolar” les vinyes suposarà malmetre un paisatge “que defineix la identitat catalana com a identitat de qualitat”.

“Potser es pensen que només estem defensant una postal, però aconseguir aquest territori és el resultat del treball de moltes generacions de famílies de qui en depèn la viabilitat econòmica“, ha afegit Pau Batlle, que ha insistit en l’afectació directa que el traçat de la MAT tindrà sobre cellers, masies i prop de 40 elements patrimonials protegits. El jaciment d’Olèrdola, el Castell de Penyafort, la capella del Sant Sepulcre o el castell de Gimenelles en són alguns exemples.

També ho és la masia centenària Campau, a Sant Jaume dels Domenys, on el seu propietari es dedica a conrear raïm i a organitzar esdeveniments a la finca. Segons el traçat anunciat pels promotors de la MAT, la línia requerirà aixecar tres torres de 70 metres d’alçada dins les seves vinyes. “Gràcies a la celebració de casaments i convencions podem pagar el manteniment de la masia, però amb tres torres just al davant potser la gent perd l’interès en venir aquí”, ha apuntat, tot assegurant que “lluitarà al màxim” per evitar la construcció de la línia.

En una situació similar es troba Jordi Urpí, propietari de l’hotel rural Gimenelles, al mateix municipi. En aquest cas, l’establiment és un “mirador natural” de la plana del Baix Penedès i la serra d’Albinyana, i hi ha previstes quatre torres a uns 250 metres del mas. Urpí ha detallat que prop del 70% dels seus hostes són estrangers, i ha dit que tem una davallada de clients si la MAT tira endavant. “Sembla que a les vinyes s’hi pot fer qualsevol cosa, i no són conscients que en depenem molta gent. Si tanco, també en sortiran malparats els meus proveïdors just ara que comencem a treure el cap després del tancament forçat per la covid”, s’ha exclamat.

“Consciència i reflexió”

El clam contra la MAT fet aquest dimarts 23 de novembre arriba quan falten pocs dies per la presentació oficial del Catàleg del Paisatge del Penedès per part de la Generalitat, en un nou document que el CEPvi veu com una “carta de navegació” per al futur del territori. Des del col·lectiu confien que el Catàleg no només serveixi com un inventari, sinó que també permeti protegir els espais naturals davant futurs projectes com la MAT que ara hi ha damunt la taula.

Pau Batlle ha avisat que l’entitat “farà un seguiment exhaustiu” perquè al Catàleg es tingui en compte en els estudis de redacció del Pla Territorial Parcial (PTP) del Penedès, el qual marca les grans línies del futur urbanístic de la vegueria. “Des del territori hem de ser capaços de guiar el PTP per evitar que el Catàleg quedi en paper mullat, com ha passat fins ara amb documents similars”, ha asseverat Batlle.

Al mateix temps, amb l’oposició a la MAT, el CEPvi ha fet una crida a la “consciència i reflexió” de tota la ciutadania, així com dels responsables polítics a l’hora de planificar les grans infraestructures. L’entitat ha assegurat que el futur energètic no passa per construir noves línies, “i menys en traçats completament nous”, sinó que es decanten per potenciar l’expansió de plaques fotovoltaiques a base de petits parcs. Una opció, han assegurat, seria aprofitar les canteres que s’exploten actualment a diferents indrets del Penedès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa