VadeVi
Cinc vins dolços imprescindibles per maridar amb la coca de Sant Joan
Vins dolços amb Premi Vinari

!--akiadsense-->

Per Sant Joan si una cosa és típica és la coca. Amb la resta de l’àpat d’aquesta festa no hi trobaríem coincidència. Tot i que apostem per beure el vi dolç a qualsevol hora del dia, ja sigui per aperitiu, a mitja tarda o per postres, en aquesta ocasió us en proposem cinc per gaudir-los amb la coca.

SoliSerena Garnatxa d’Empordà del Celler d’Espolla

És un vi dolç fet amb lledoner roig i lledoner blanc. És el resultat d’un intent de recuperar un sistema de criança molt utilitzat a l’altre costat de l’Albera i es va endur el Vinari d’Or entre els vins dolços a l’edició 2014 dels Premis Vinari.

Es va seleccionar una de les velles bótes que formen part de la Solera de Garnatxa d’Espolla i es va mantenir durant més d’un any a les finestres de la façana del celler en recipients de vidre de poca capacitat. Es va enregistrar la temperatura mitjançant un termohigròmetre amb memòria i la diferència de temperatures durant aquest període va oscil·lar entre -3ºC i 39ºC.

És, doncs, un vi dolç natural elaborat afegint alcohol vínic a mitja fermentació i amb doble criança primer en un bocoi de fusta de roure americà de 600 litres i amb una solera iniciada fa més de 50 anys, i en segon lloc en recipients de vidre reposats a sol i serena a les finestres de la façana del celler durant aproximadament 800 dies aprofitant els contrastos diaris de temperatura entre dia i nit i l’estiu i l’hivern.

El trobareu per un preu aproximat de 16 euros.

Garnatxa d’Empordà Solera Mas Llunes 2012

Es tracta d’un vi molt tradicional, elaborat 100% amb garnatxa roja, la més característica en l’elaboració d’aquest vins. El raïm procedeix de la vinya de Fontanilles, que s’enfila cap els primers contraforts de les Alberes. Calculen que els ceps tenen més de 80 anys.

Pel que fa a l’elaboració, el vi va fermentar amb els llevats autòctons, i es va embotellar directament des de la bóta, sense filtrar ni clarificar. La primera anyada d’aquest vi, de l’any 2002, va aconseguir el Gran Vinari d’Or en la primera edició dels Premis Vinari, per tant es va considerar el millor vi de l’any 2013.

Té una criança de 10 anys en bóta de roure, que es van deixar sense emplenar del tot per tenir una criança oxidativa. Aquest vi dolç es ven a un prou aproximat de 20 euros.

Masia Serra Ino

La garnatxa i de l’Empordà torna a ser la protagonista d’aquest vi dolç. Està feta amb lledoner (que es com anomenen la garnatxa a l’Empordà). En concret de lledoner roig , amb la qual se solien elaborar les tradicionals granatxes dolces empordaneses. Recordem que del vi dolç a l’Empodrà en diuen ‘garnatxa’.

El Masia Serra Ino s’elabora amb una solera iniciada, ni més que menys que el 1860. Un 5% del vi d’aquella bóta es va combinant amb vins de diverses anyades i diferents envelliments.

Va aconseguir un Premi Vinari de Bronze a l’edició 2014 i el preu aproximat a botiga és de 40 euros.

Marfil Generós Sec Soleres 1976

És un vi fet amb pansa blanca 100% amb soleres de les últimes ampolles de 1976 recuperades pel celler Alella Vinícola. S’embotella directament de les soleres sense que se’l clarifiqui ni s’alteri cap característica original i segueix la tradició dels seus avantpassats al peu de la lletra.

Eren temps esplendorosos, quan la direcció de la cooperativa va decidir enviar part de l’equip a Jerez per aprendre dels envelliments en solera i criaderes, típics i molt especials del sud de la Península. I així van nèixer els primers vins dolços d’Alella.

Aquest vi va aconseguir un Vinari d’Or en la seva categoria en l’eidicó de 2016 i el trobareu a la botiga al voltant dels 30 euros.

Perelada Garnatxa de l’Empordà 12 anys 2004

Aquest vi del celler Perelada va aconseguir ser el millor de tots els dolços que es van presentar a l’última edició dels Premis Vinari i es va emportar el Vinari d’Or. El celler empordanès va voler recuperar la millor tradició de les garnatxes de l’Empordà envellides i complexes.

El Perelada Garnatxa de l’Empordà 12 anys 2004 s’elabora amb raïms seleccionats de ceps de garnatxa roja i garnatxa blanca de més de 40 anys, procedents de les finques de Mollet de Peralada, Peralada i Sant Climent Sescebes.

El preu aproximat d’aquest vi és de 15 euros.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: xavi a juny 23, 2018 | 14:34
    xavi juny 23, 2018 | 14:34
    Com m´agrada el ví dolço, Visca el ví de la Dolça Catalunya, .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa