“El cava de paratge és una oportunitat per expressar la nostra manera de treballar des de fa molts anys. Sempre ens hem reconegut en aquesta manera de fer i elaborar el que anomenem caves de terrer”, explica Maite Esteve, filla de Josep Esteve, un dels quatre viticultors fundadors de Vins el Cep i actual directora del celler.
El celler ha presentat Claror el seu Cava de Paratge Qualificat, un dels 12 que ostenten aquesta màxima categoria dins la DO Cava.

!--akiadsense-->
El paratge de Can Prats, el que s’ha qualificat, es divideix en tres finques de parcel·les de vinyes velles de diferents sòls. S’hi conreen xarel·lo, macabeu i parellada seguint els principis de l’agricultura biodinàmica des del 2003. Per elaborar el cava Claror se selecciona el millor raïm. I el cupatge es fa amb aquestes tres varietats, cadascuna de tres finques diferents: 2 xarel·los, 2 macabeus i 2 parellades.

!--akiadsense-->
“Volíem fer un cava que recordés els orígens dels nostres pares”, explica la Maite. I han fet un escumós que despulla amb elegància un paisatge i que ha obtingut la màxima qualificació per un cava: la de paratge. Claror és sinònim de “puresa i d’essència”: mínima intervenció, màxima expressió del terrer i intensitat de les vinyes velles.
Quatre nissagues de viticultors
Quatre llavors de raïm formen el logo símbol de Vins el Cep: representen a quatre nissagues de viticultors unides per la terra per donar vida a un projecte en comú. Amb una tradició agrícola centenària i arrelada experiència vitícola, el 1980 les famílies Carreras, Esteve, Masana i Parera decideixen associar-se i elaborar vins i caves sota una mateixa marca. “No crèiem en les cooperatives, i volíem deixar de vendre el nostre raïm i elaborar vins i caves que representin la identitat dels nostres terrers”, explica l’agricultor Pere Parera, soci fundador i propietari de Can Miquel de les Planes, una de les quatre finques que integren Vins el Cep.

!--akiadsense-->
Els orígens familiars, el tarannà inquiet i d’obertura, i el compromís amb la terra i l’entorn, madurat pel contacte diari amb la vinya, els condueix a l’agricultura ecològica el 2000. I, amb convicció, a la biodinàmica el 2003; on la terra, la biodiversitat i l’home treballen conjuntament per tal de millorar i preservar l’equilibri natural de l’ecosistema. “Recollir la tradició del pagès és biodinàmica”, diu Pere Parera, amb la saviesa honesta de qui s’ha nodrit de la terra i el paisatge des de petit.
“Tot i que en aquell moment era un tipus d’agricultura força desconeguda al nostre país, els resultats parlaven per si sols i vam decidir apostar-hi. I hi seguim apostant”, afegeix la directora del celler. Escoltar a Pere i a Maite mentre es trepitgen les vinyes és imbuir-se d’aquest fons de coneixement i d’entusiasme. Dues generacions, una mateixa convicció i arrelament a la terra i passió per l’ofici.
Tenen clar que un vi de qualitat es fa a la vinya: la vinya s’ha d’observar i escoltar, se l’ha de respectar i acompanyar en tot moment perquè el cep creixi i s’expressi amb llibertat, i doni un raïm amb el equilibri més gran possible entre aromes, sucres i acidesa. “La nostra viticultura és precisa, exigent i respectuosa”, indiquen.

!--akiadsense-->
“Els nostres avis coneixien i ja aplicaven les fases de la lluna en la feina al camp. Tot i que llavors estava científicament poc estudiat, els efectes de les fases lunars són coneguts i evidents”, explica Maite.
El celler està ublicat a Sant Sadurní d’Anoia i la majoria de les vinyes són velles, situades als Costers de l’Anoia i localitzades entre els termes de Sant Sadurní d’Anoia, Gelida i Sant Llorenç d’Hortons. Es divideixen en dos paratges: el paratge de Can Simón i el paratge de Can Prats, integrat per les vinyes de Can Prats, Can Miquel de les Planes i Can Castany.