VadeVi
Claror: el Cava de Paratge Qualificat de Vins El Cep
  • CA

“El cava de paratge és una oportunitat per expressar la nostra manera de treballar des de fa molts anys. Sempre ens hem reconegut en aquesta manera de fer i elaborar el que anomenem caves de terrer”, explica Maite Esteve, filla de Josep Esteve, un dels quatre viticultors fundadors de Vins el Cep i actual directora del celler.

El celler ha presentat Claror el seu Cava de Paratge Qualificat, un dels 12 que ostenten aquesta màxima categoria dins la DO Cava.

Vins El Cep

!--akiadsense-->

El paratge de Can Prats, el que s’ha qualificat, es divideix en tres finques de parcel·les de vinyes velles de diferents sòls. S’hi conreen xarel·lo, macabeu i parellada seguint els principis de l’agricultura biodinàmica des del 2003. Per elaborar el cava Claror se selecciona el millor raïm. I el cupatge es fa amb aquestes tres varietats, cadascuna de tres finques diferents: 2 xarel·los, 2 macabeus i 2 parellades.

Vinya de xarel·lo a la finca Can Prats de Vins El Cep
Vinya de xarel·lo a la finca Can Prats de Vins El Cep | Sígrid Guillem

!--akiadsense-->

“Volíem fer un cava que recordés els orígens dels nostres pares”, explica la Maite. I han fet un escumós que despulla amb elegància un paisatge i que ha obtingut la màxima qualificació per un cava: la de paratge. Claror és sinònim de “puresa i d’essència”: mínima intervenció, màxima expressió del terrer i intensitat de les vinyes velles.

Quatre nissagues de viticultors

Quatre llavors de raïm formen el logo símbol de Vins el Cep: representen a quatre nissagues de viticultors unides per la terra per donar vida a un projecte en comú. Amb una tradició agrícola centenària i arrelada experiència vitícola, el 1980 les famílies Carreras, Esteve, Masana i Parera decideixen associar-se i elaborar vins i caves sota una mateixa marca. “No crèiem en les cooperatives, i volíem deixar de vendre el nostre raïm i elaborar vins i caves que representin la identitat dels nostres terrers”, explica l’agricultor Pere Parera, soci fundador i propietari de Can Miquel de les Planes, una de les quatre finques que integren Vins el Cep.

Pere Parera, un dels fundadors de Vins el Cep
Pere Parera, un dels fundadors de Vins el Cep | Sígrid guillem

!--akiadsense-->

Els orígens familiars, el tarannà inquiet i d’obertura, i el compromís amb la terra i l’entorn, madurat pel contacte diari amb la vinya, els condueix a l’agricultura ecològica el 2000. I, amb convicció, a la biodinàmica el 2003; on la terra, la biodiversitat i l’home treballen conjuntament per tal de millorar i preservar l’equilibri natural de l’ecosistema. “Recollir la tradició del pagès és biodinàmica”, diu Pere Parera, amb la saviesa honesta de qui s’ha nodrit de la terra i el paisatge des de petit.

“Tot i que en aquell moment era un tipus d’agricultura força desconeguda al nostre país, els resultats parlaven per si sols i vam decidir apostar-hi. I hi seguim apostant”, afegeix la directora del celler. Escoltar a Pere i a Maite mentre es trepitgen les vinyes és imbuir-se d’aquest fons de coneixement i d’entusiasme. Dues generacions, una mateixa convicció i arrelament a la terra i passió per l’ofici.

Tenen clar que un vi de qualitat es fa a la vinya: la vinya s’ha d’observar i escoltar, se l’ha de respectar i acompanyar en tot moment perquè el cep creixi i s’expressi amb llibertat, i doni un raïm amb el equilibri més gran possible entre aromes, sucres i acidesa. “La nostra viticultura és precisa, exigent i respectuosa”, indiquen.

Heretat Can Castany des de la vinya de la Cervera (Paratge Can Prats)
Heretat Can Castany des de la vinya de la Cervera (Paratge Can Prats) | Sígrid Guillem

!--akiadsense-->

“Els nostres avis coneixien i ja aplicaven les fases de la lluna en la feina al camp. Tot i que llavors estava científicament poc estudiat, els efectes de les fases lunars són coneguts i evidents”, explica Maite.

El celler està ublicat a Sant Sadurní d’Anoia i la majoria de les vinyes són velles, situades als Costers de l’Anoia i localitzades entre els termes de Sant Sadurní d’Anoia, Gelida i Sant Llorenç d’Hortons. Es divideixen en dos paratges: el paratge de Can Simón i el paratge de Can Prats, integrat per les vinyes de Can Prats, Can Miquel de les Planes i Can Castany.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa