VadeVi
Clos d’Englora AV14 2005: del Montsant al món
  • CA

Clos d’Englora AV14 2005

DOQ Priorat

Preu aprox. 23,50 €

Etiquetat en català

Tel. 977 821 483

Web: www.baronia-m.com

Vint anys enrere, els vins catalans encara no havien assolit prestigi internacional (i encara els n’hi falta) i només alguns vins de cellers importants com Torres o d’un celler excepcional com Jean Leon, en tenien. De cop i volta, els vins de la DOQ Priorat van situar el vi català al mapa mundial i tot el sector vitivinícola català se’ls va mirar amb una barreja d’enveja i admiració.

I, és clar, es parlava d’aplicar el “model Priorat” a la resta de territoris. Ben aviat es va veure que això no era possible, que el Priorat era un indret amb poca producció i amb unes característiques molt concretes, de clima, sòl (la famosa llicorella) i, especialment, amb un patrimoni de vinya vella de varietats autòctones -garnatxa i carinyena- que lògicament, no es pot improvisar. Així que el que van fer, els que van poder, va ser anar-se’n al Priorat (Torres, Codorníu, Freixenet, Castell de Perelada, Pinord) i fer-hi els seus propis vins, mentre la resta de territoris continuaven buscant un camí propi.

Tots, excepte els cellers que formaven la subzona Falset de la denominació d’origen Tarragona, dintre la comarca del Priorat, que van provar d’integrar-s’he a la DOQ Priorat, i un cop vist que no era possible, van crear, l’any 2001, la DO Montsant. Però ben aviat van veure que el seu camí tampoc era seguir el model prioratí, atès que, en general, no compartien el sòl (al Montsant no hi ha gaire llicorella) ni disposaven de tanta vinya vella, i a més a més, la DO en conjunt tenia una capacitat productiva més alta, així que van anar desenvolupant el seu propi perfil, de vins menys “racials” i més comercials, dintre, això sí, de l’elaboració de vins d’alta qualitat.

Però alguns cellers, especialment els que estaven al nord del Priorat, sí que compartien aquests atributs amb els cellers de la DOQ Priorat. Aquest és el cas del celler Baronia de Montsant, a Cornudella del Priorat, que disposa de vinyes de garnatxa de 70 anys i carinyena de 50, en sòls pobres de pissarra (llicorella) i còdols. El vi més alt de gamma que elaboren és aquest Clos d’Englora AV14, fet amb un cupatge en que dominen les varietats autòctones de vinya vella, 38 % de garnatxa i 18% de carinyena, acompanyades d’un 14% de merlot, un 11% de cabernet sauvignon, un 11% de sirà, i percentatges minsos d’altres varietats.La criança és de 17 mesos en bóta.

És un vi de color fosc sense arribar a negrors intimidatòries, amb el voraviu de color de robí, encara amb un reflex blavós, que indica que té molta vida per endavant, malgrat la llarga criança. A les aromes hi ha fruita madura però no confitada, combinada amb espècies, clau, vainilla i pebre blanc i notes balsàmiques de resina de pi. A la boca domina la suavitat tradicional de la garnatxa, i només al final hi surt un toc d’aspror elegant. És un vi amb caràcter i alhora fi i elegant, modern, llaminer i alhora fresc, amb tots els atributs que han situat els vins del Montsant -i els del Priorat- entre els millors del món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa