La Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) ha demanat a la Unió Europea (UE) i al govern espanyol que actuïn amb determinació per protegir els interessos dels viticultors espanyols i facin pressió sobre l’administració nord-americana per evitar la implementació d’aranzels “exorbitants”. D’aquesta manera, l’entitat se suma a les demandes individuals de les Denominacions d’Origen i els mateixos viticultors per tal de posar punt final a les amenaces de Donald Trump sobre els nous possibles impostos al vi i escumós europeu. Segons COAG, Espanya registra un dèficit comercial amb els Estats Units de 5.633 milions d’euros, per la qual cosa les exportacions espanyoles, especialment les del sector agroalimentari, no haurien d’assumir cap augment aranzelari en les seves vendes als Estats Units.
En un comunicat aquest dimecres, COAG ha traslladat un “missatge de calma” als viticultors espanyols després de l’anunci de Trump sobre la possible imposició d’aranzels de fins al 200% a les exportacions de vi europees als Estats Units. Així, han intentat calmar als pagesos del territori i els han volgut donar esperances, sobretot perquè admeten que no es quedaran de braços plegats i continuaran insistint en la necessitat de pressionar els nord-americans per part de l’administració espanyola i europea. En aquest sentit, COAG ha recordat que, com a part de la Plataforma d’Afectats pels Aranzels dels Estats Units a la Cadena Agroalimentària Espanyola, ja s’ha enviat una carta al ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, ressaltant la importància del mercat nord-americà per al sector agroalimentari espanyol. En concret, ocupa el primer lloc entre els mercats extracomunitaris i el quart a escala mundial.

La tendència positiva en risc
L’organització també ha presentat les dades del Ministeri d’Agricultura sobre l’evolució dels preus del vi en origen durant l’últim any. Segons l’informe, el vi blanc ha experimentat un increment interanual del 9,8%, mentre que el vi negre ha pujat un 8,8%. En comparació amb la mitjana de les últimes cinc campanyes, els blancs han augmentat un 38% i els negres un 7,7%. “Els indicadors del mercat apunten clarament a una tendència positiva. Hem d’evitar crear percepcions negatives de manera artificial aprofitant els anuncis de Trump, ja que, al final, qui més pateix és el viticultor, la part més vulnerable de la cadena”, ha afirmat Joaquín Vizcaíno, responsable del sector vitivinícola de COAG.