VadeVi
Raventós Codorníu torna als orígens per elaborar nous vins tranquils

El noble Mir Geribert va fundar l’any 1024 el Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, al terme municipal d’Avinyonet del Penedès, esdevenint durant uns quants anys una abadia de referència al Penedès. Amb els anys, passaria a dependre primer del Monestir de Marsella i després a partir de 1409 del de Montserrat, qui per cert ha deixat petjada amb l’estampació d’un escut l’any 1609 que encara es conserva en molt bon estat a la façana principal. Amb les desamortitzacions del segle XIX, l’edifici va passar a propietat privada.

Aquesta història pren ara una nova dimensió que la vincula estretament amb el món del vi català. Tot plegat, perquè el Grup Raventós Codorníu, després de més de 150 anys d’història elaborant vins escumosos al territori penedesenc, ha apostat per sumar a la producció d’aquesta regió vitivinícola una nova col·lecció de vins tranquils, dos dels quals prenen -amb permís del bisbat- el nom del Monestir, i que s’elaboren a les instal·lacions del celler Parxet Montargull.

Vins St Sebastia Gorgs Codorníu Raventós
Sant Sebastià dels Gorgs blanc i negre surten amb l’anyada 2021 | E.V.

Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs blanc i negre

Surten amb els noms de Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs Blanc (macabeu i sauvignon blanc) i Negre (sirà, garnatxa negra i cabernet sauvignon), tots dos de l’anyada 2021; i ara, coincidint amb la seva sortida a mercat (PVP 12€ i sota l’empara de la DO Penedès), l’equip tècnic del celler, encapçalat per Ricard Rofes, i amb els enòlegs Xevi Carbonell i Anna Roset, n’ha presentat i guiat un tast particular per premsa. “Som un grup gran de quinze cellers, però això no ens allunya d’un treball de proximitat, de projectes petits, que ens permeten cuidar i donar valor a la terra d’origen; ni tampoc de fer vins des del lloc on neix el raïm”, apuntava Rofes. “Amb aquests dos vins, volem portar a taula la tradició vinícola del Penedès, apropant els diferents terrers i donant-los a conèixer”, afegia.

Sant Sebastià dels Gorgs surt inicialment amb aquestes dues referències i una producció total d’unes 100 mil ampolles, però aviat ampliarà gamma fins a set vins que combinen monovarietals i cupatges de xarel·lo, sirà garnatxa i carinyena amb diversos estils i temps de criança. De moment, aquests vins segueixen a les tines, esperant el moment òptim per sortir a la llum.

Vistes de les vinyes del projecte Can Matons, a Alella | cedida

Projecte Vins del Llegat

Aquest projecte se suma als Vins de Llegat, divisió de la marca Raventós Codorníu que inclou els cellers més petits del grup a Catalunya, amb un treball de produccions petites, vinyes històriques i baixos rendiments, entre d’altres característiques.

Sant Sebastià dels Gorgs se suma doncs a Can Matons d’Alella, presentat a finals de 2021 i que en aquest cap pren el nom de la masia històrica del segle XVIII conservada entre les vinyes de Santa Maria de Martorelles, al Vallès Oriental; i també als projectes del Portal del Montsant, Cellers Scaladei, Abadia de Poblet i Montargull, amb Parxet, Mont-Ferrant, Titiana.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Lluís a juny 15, 2022 | 13:30
    Lluís juny 15, 2022 | 13:30
    Fantàstic!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa