El conreu de la vinya i la producció de vi han estat una de les activitats importants del passat agrícola dels masos i masies de Collserola. Amb l’objectiu de donar a conèixer la pràctica d’aquest conreu, el tipus de vi que es produïa i el patrimoni cultural que n’ha quedat, els ajuntaments de Cerdanyola i Sant Cugat del Vallès i el Consorcid el Parc de Collserola organitzen una sèrie d’activitats familiars entorn al vi.

De fet, l’ajuntament de Cerdanyola del Vallès i el Consorci del Parc de Collserola ja van organitzar l’any passat una iniciativa conjunta per promoure el coneixement del passat vinícola del parc. Aquest any s’hi afegeix Sant Cugat i l’objectiu és integrar progressivament els altres set municipis del parc (Barcelona, Esplugues de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, El Papiol, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern) i establir un programa d’activitats conjunt que es vagi repetint anualment.

Tastar el vi de piment, un vi del segle XV
De moment, però, aquest any l’oferta es concreta en dos municipis i tres diumenges: 9 i 30 de maig i 6 de juny. La Masia de Can Coll a Cerdanyola, que alhora és la seu del Centre d’Educació Mediambiental del parc, acollirà diumenge 9 de maig al matí una visita a la vinya i a les antigues dependències vitivinícoles de la masia i oferirà un taller d’elaboració de vinagres aromatitzats. El diumenge 30 de maig serà el torn del Museu de Ca n’Ortadó, de Cerdanyola del Vallès. S’hi farà un recital de poesia bàquica acompanyat de música antiga i una xerrada sobre els vins catalans que acabarà amb un tast.
[[frase]]
Sant Cugat posarà el punt i final a les activitats vinícoles amb una activitat el diumenge 6 de juny. A partir de les onze es farà una visita comentada al Museu-Monestir sota el títol Què bevien els monjos? Gràcies a un costumari escrit al segle XV pels monjos del monestir, se sap que en aquella època es bevia vi de piment, un vi condimentat amb sal i espècies que ajudava a pal·liar la pobra dieta del moment. Les tres activitats són gratuïtes, però per la visita Què bevien els monjos? cal incriure’s prèviament.

El vi de piment s’elabora de forma artesanal al celler santcugatenc de Can Caballo. Es un vi que no es comercialitza sinó que se’n fa expressament quan es necessita per a les visites guiades que ofereix l’Oficina de Turisme. Era una beguda típica dels monestirs i es bevia en dates assenyalades com la Purificació de la Mare de Déu. Alguns llibres de gastronomia medieval, com el Llibre de Sent Soví o el Costumari de Sant Cugat en fan referència i expliquen que s’elaborava amb vi blanc sec, mel, romaní, canyella, nou moscada i pebre negre. El vi de piment també es pot tastar en les visites guiades noctures al monestir “De nit al monestir”.

D’altra banda, el Museu de Sant Cugat ha cedit temporalment l’exposició “Sant Cugat, vinyes i blat” al Centre d’educació ambiental de Can Coll. Aquesta exposició, conjuntament amb els projectes Cep dels Desitjos i dels Records (Taller Triangle), es podran veure al Centre de Can Coll durant el mes en què es desenvolupin les activitats de Vinya i Vi a Collserola.


Cartell de la proposta FOTO: AJ. SANT CUGAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa