Creatius dissenyadors catalans del segle XX, Martín Azúa y Gerard Moliné, han ideat el Coporró, un híbrid entre el porró i la copa de cristall. I el resultat és quelcom original i divertit. Ara per ara nio es comercialitza, encara que se n’han fet alguns de manera artesanal. El preu era d’uns 25 euros, recorda Gerard Moliné.

El porró sovint es considera un dels símbols de Catalunya, amb segles d’història. Ni ha de diferents formes, mides colors i materials, però sempre acostumaven a respondre a un mateix concepte: un recipient de vidre destinat a contenir i servir líquid, normalment vi. Es caracteritza per tenir dos brocs, un més gruixut tradicionalment vertical però lleugerament corbat, que serveix de mànec i també per omplir-lo, i un altre d’inclinat i cònic per on es fa rajar el contingut i que acaba en un petit orifici dissenyat per obtenir un doll prim i constant ideal per beure a galet. El broc gros també s’utilitza per servir en got, per buidar el porró i per netejar-lo. A les botigues de regals es veuen porrons típics amb taps en forma de barretina. Fins aquí, la definició, que ara potser caldrà canviar o retocar.

Estudi Moliné. Industrial Design & Sustainability ha fet un pas endavant i ho ha canviat gairebé tot. El resultat final és el Coporró, la materialització de conceptes ancorats en la cultura gastronòmica catalana. Resulta innovadora la unió de dos estils, en principi antagònics, per a resoldre una mateixa necessitat, una localitzada en un entorn formal i glamurós, la copa, i un altre en un context familiar i popular, el porró.

Però l’estudi Moliné té altres idees relacionades amb el món del vi, com el Botabrik, també quelcom mollt especial i cupatge de dues coses força diferents. Dissenyada per a l’exposició Tradición Artesanía y Diseño. Objetos con denominación de Origen. És una bóta de pell de cabra amb forma de tetrabrik per a guardar-lo sense problemes a qualsevulla nevera.


El coporró, un nou concepte FOTO: GERARD MOLINÉ

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa