VadeVi
Cortés (La Unión Extremadura): “El boicot al cava ens ha beneficiat i ara ens tallen les ales”
  • CA
Els pagesos d'Almendralejo creuen que poden doblar encara la seva superfície de vinya sense col·lapsar el mercat
Els pagesos d’Almendralejo creuen que poden doblar encara la seva superfície de vinya sense col·lapsar el mercat | Europapress

!–akiadsense–>

La Unión Extremadura critica la decisió del Ministeri d’Agricultura de limitar el creixement de la DO Cava i denuncia que les decisions polítiques estan interferint en les decisions comercials.

El govern espanyol, després de tres anys d’estira i arronsa amb la DO Cava, ha decidit fer cas a la recomanació del Consell Regulador de no permetre noves plantacions de vinya a la regió cava. Però per Luís Cortés el secretari general d’aquesta associació agrària, és una decisió arbitrària i que beneficia només al cava català “és normal si els vocals del consell regulador són catalans, però no té sentit si nosaltres encara poden créixer més”.

Per Cortés a Almendralejo, es podria doblar perfectament la superfície de vinya per cava i arribar a les 3.000 hectàrees. “Jo ho entenc que la venda de cava a Catalunya viu un moment crític, però nosaltres no. Ho venem tot i les nostres perspectives de creixement són del 20% o el 30%. És cert que el boicot ens ha beneficiat però ara ens tallen les ales”.

Has estat tres anys d’estira i arronsa entre el Consell Regulador del Cava i el govern espanyol que és de qui depèn. La Unió Europa és qui anuncia el nombre d’hectàrees de nova plantació que permet a cada estat membre cada any. Després els governs en decideixen la distribució. Els últims tres anys el Consell Regulador del Cava havia sol·licitat un creixement zero “per evitar un desequilibri entre l’oferta i la demanda que porti a un col·lapse del mercat i una baixada de preus”, però el Ministeri d’Agricultura no havia tingut en compte la recomanació. De fet, sempre havia acabat en un enfrontament polític i administratiu entre el governs espanyols, extremeny i valencià i des de Catalunya la sensació havia estat que el govern espanyol havia cedit a aquestes pressions.

Finalment el passat mes de setembre el Ministre d’Agricultura va anunciar que la potestat de prendre aquesta decisió la deixava en mans de la DO Cava, i així ho ha fet. Per tant el 2020 només es podrà créixer un 0’1%.

Per Cortés “no té ni cap ni peus que quan el PP governava a Madrid i va aprovar un creixement de 350 hectàrees les administracions es posessin les mans al cap i ho fessin tot per eliminar aquesta restricció i ara que el creixement permès és molt més petit ningú diu res. Demano coherència política”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa