VadeVi
Elaborar un litre de vi base cava costa entre 86 i 96 cèntims d’euro

La darrera Taula del Cava, reunida aquest dimecres 16 de novembre, ha incorporat en l’ordre del dia la presentació de l’estudi de costos d’elaboració del vi base cava. Han donat a conèixer aquests resultats el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol i la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, que han participat a la trobada acompanyats per la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes; el director general d’Empreses Agroalimentàries, Joan Gòdia, i el director dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona, Josep Pena. L’estudi l’ha fet la Generalitat conjuntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari.

Responsables de la Generalitat a la darrera convocatòria de la Taula del Cava | Foto: Gencat

Aquest document determina els costos de transformació de raïm a vi base cava a partir de les dades reals de quilograms transformats, prenent com a base de l’anàlisi les campanyes de verema 2018, 2019 i 2020. Han calculat, expliquen, la mitjana anual ponderada del cost total (€/kg de raïm) i s’ha actualitzat el cost mitjà per a la campanya 2022 tenint en compte la inflació mitjana del 8,1%.

El cost de la transformació del raïm a vi base cava és de 17,40 cèntims/kg de raïm i, per obtenir el cost d’elaboració complet de vi base cava, se sumen a aquest import els costos de producció de raïm; llavors s’obté la següent forquilla i, per tant, el preu total per l’elaboració de vi base cava (també es fa la conversió a cèntim/litre):

Cost d’elaboració de vi base cava macabeu

Mitjana
Producció39,89
Transformació17,40
Total cèntim/kg57,29
Total cèntim/l86,81

Cost d’elaboració de vi base cava parellada

Mitjana
Producció46,40
Transformació17,40
Total cèntim/kg63,80
Total cèntim/l96,67

Cost d’elaboració de vi base cava amb xarel·lo

Mitjana
Producció40,05
Transformació17,40
Total cèntim/kg57,45
Total cèntim/l87,05
Elaboració vi base cava amb xarel·lo

Aquest nou estudi complementa el dels costos de producció de varietats de raïm majoritàries en l’elaboració de cava que es va fer públic el passat mes de juliol i que donen resposta, segons fonts del Govern, als compromisos adquirits pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en el marc de la Taula del Cava.

Inspeccions pel compliment de la Llei de la cadena alimentària

En el marc dels controls de verificació del compliment de la Llei de la cadena alimentària, el DACC també ha compartit haver efectuat 11 inspeccions a cinc cellers i sis productors entre els mesos de març i juny referent a les relacions contractuals relatives a la venda de raïm per vinificació durant la campanya 2021-2022. Durant aquest període diuen haver revisat una quarantena contractes, dels quals “el 64% eren correctes”. Pel que fa al termini de pagament, es van revisar 66 factures, les quals sumaven un import de 2,9 milions d’euros. En aquestes revisions, també s’hi va incloure el control de costos de producció.

En aquestes inspeccions, el CADECAT, l’òrgan competent en la matèria, hauria detectat 15 infraccions, 4 lleus (dues per modificar el contracte unilateralment i dues per manca d’elements al contracte) i 11 greus, per pagar fora de termini. S’han proposat sancions per valor de 51.235 euros. Actualment, hi ha 35 controls més en curs que encara no han conclòs i que involucren set cellers i cinc proveïdors per celler. S’estan revisant els contractes de la verema 2021 i 2022. 

MCR i l’e-Registre

Sumat a la presentació de l’informe de costos, la Taula del Cava ha entrat al detall d’altres temes, entre els quals, l’anunci de nous ajuts per fomentar l’ús del Most Concentrat Rectificat (MCR) o les novetats del nou registre vitivinícola de Catalunya.

El Departament d’Acció Climàtica explicava haver convocat per aquest 2023 l’ajut per a la utilització del most concentrat rectificat (MCR) en l’elaboració de vins escumosos de qualitat, dotat amb un milió d’euros. Per a aquesta convocatòria s’han rebut sol·licituds de 25 cellers, i l’import total sol·licitat és de 329.219 euros per la compra de 138.245 kg de most. La convocatòria està actualment en fase de resolució. L’objecte de l’ajut, diuen, és “fomentar la sostenibilitat en l’activitat d’elaboració de vins escumosos de qualitat” mitjançant el MCR produït amb most apte elaborat a Catalunya.

També s’han presentat les novetats del nou e-Registre Vitivinícola de Catalunya que, entre d’altres, incorporarà l’ús de les TIC per garantir la traçabilitat del raïm al celler; es rebrà un missatge al mòbil avisant de la pesada; hi haurà la possibilitat d’entrar les pesades informant de les parcel·les d’on prové el raïm amb un màxim de quatre parcel·les, i es podran modificar tots els camps de la pesada, però sempre quedarà registrat i notificat; quedarà, així, un històric de totes les altes i baixes de les pesades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa