VadeVi
Produir un quilo de raïm per fer cava té un cost mitjà de 40 cèntims
  • CA

Aquest dimecres 14 de juliol s’ha reunit la setena Taula del Cava en una nova trobada dels principals actors i actius del sector per continuar treballar conjuntament i consensuar decisions en benefici del producte i de tots els agents de la cadena de valor.

Destacat en l’ordre del dia, la presentació d’un estudi elaborat pel CREDA en el qual es determinen els costos de producció de les tres varietats majoritàries per elaborar el vi base cava, macabeu, xarel·lo i perellada, de tres de les regions on més se’n produeix de Catalunya, com son el Penedès, la Conca de Barberà i Tarragona.

A partir doncs de l’avaluació de diversos factors com la mà d’obra, les amortitzacions, les despeses de mecanització, entre d’altres, s’han definit els següents costos de mitjana i una forquilla de preus segons varietat.

Cost Macabeu €/kgMitjanaForquilla
Cost mitjà 2016-20200,350,27 – 0,43
Cost mitjà 20220,400,31 – 0,48
Cost mitja macabeu
Cost Parellada €/kgMitjanaForquilla
Cost mitjà 2016-20200,410,30 – 0,50
Cost mitjà 20220,460,35 – 0,57
Cost mitjà parellada
Cost Xarel·lo €/kgMitjanaForquilla
Cost mitjà 2016-20200,350,27 – 0,41
Cost mitjà 20220,400,30 – 0,48
Cost mitjà xarel·lo

La consellera Teresa Jordà n’ha fet una valoració positiva del que considera una “proposta transformadora” malgrat ha recordat que això només l’inici d’un camí que ha de permetre dur a terme aquests mateixos estudis per tota la cadena de valor. “Comencem pel sector productor, pel producte que ens ha de permetre elaborar els millors caves”, comentava durant una trobada amb premsa posterior a la reunió del sector. “Busquem l’excel·lència perquè totes les cadenes de la baula es puguin guanyar bé la vida i es pugui garantir la subsistència del sector”.

No hauria de ser tant complicat que tothom es guanyi bé la vida en aquest sector, i malgrat potser no s’ha fet bé fins ara i s’havien pagat preus per sota d’aquests costos mitjans, aquest és un pas important, innovador i necessari”. “Estem avançant a bon ritme” per un projecte amb valors d'”equitat i transparència“, concloïa la consellera en relació a la feina feta en aquestes celebrades fins ara set taules del cava.

Diverses veus autoritzades del sector del Cava han coincidit en valorar positivament l’estudi, tot i insistir que ho veuen com un punt de partida que ha de continuar millorant les condicions de vida del viticultor; “ara cal que els valors de la forquilla vagin a l’alça en els propers anys”, comentaven. A més a més, des del sector de les cooperatives s’ha reclamat que s’estudiï també els costos de l’elaboració, seguint una proposta que ells mateixos han dut a terme per iniciativa pròpia amb l’objectiu de posar en valor tant el preu del raïm com del procés de fer el vi base per cava.

Aquest anunci presentació s’ha fet tot just 48 hores després que una de les grans empreses de cava, Freixenet, es comprometés a pagar justament aquests 40 cèntims el quilo de raïm per fer cava de guarda. “Les mesures impulsades des del Departament d’Acció Climàtica i consensuades en aquesta Taula del Cava comencen a tenir resultats”, dirà en aquest sentit la consellera Jordà.

L’estudi, elaborat pel Creda, seguint una metodologia d’àmbit europeu

L’estudi ha estat elaborat pel CREDA i el Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural seguint la metodologia i les dades de la Xarxa Comptable Agrària de Catalunya, instrument que permet avaluar de forma estadística la renda de les explotacions agràries de Catalunya i l‘impacte que la política agrària hi produeix.

A l’hora de definir les forquilles de cost, s’ha estudiat aspectes com la mà d’obra, les amortitzacions, les despeses de mecanització i el cost dels productes dels cultius, entre d’altres. L’informe mostra que hi ha una significativa variabilitat en els costos de producció que s’explica principalment per l’existència de diversos models de producció i l’orientació de la producció a caves de major qualitat.

Aquests resultats s’actualitzaran anualment per poder disposar, així, dels costos de referència i la seva evolució en funció de les característiques de cada verema.

Inspeccions i sancions

La Llei 12/2013 de la Cadena Alimentària estableix que els preus dels contractes dels productors primaris han de ser superiors als seus costos de producció i fixa que cada operador haurà de pagar a l’operador immediatament anterior un preu igual o superior als costos de producció d’aquest últim.

Així, i donant seguint la norma, el Departament preveu diverses inspeccions que ens han de permetre identificar aquelles empreses que estiguin pagant per sota d’aquests costos i pugui per tant destruir valor del producte. En aquest sentit, d’acord al previst a la llei, també podran sancionar amb multes de diversa índole a les empreses que paguin per sota el preu de cost – segons el que apunta aquest estudi elaborat pel CREDA- el quilo de raïm per fer cava.

Més notícies
Les instal·lacions de Freixenet es troben a Sant Sadurní d'Anoia | cedida
Freixenet es compromet a pagar a partir de 40 cèntims el quilo de raïm
Comparteix
Incrementarà en un 33% l'import que va pagar durant la campanya de l'any passat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa